U Švedskoj potvrđena potjernica za Assangeom

Assange se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. godine (Reuters)

Švedski niži sud je potvrdio potjernicu za osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom, navodeći da njegov boravak u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nije ravan pritvoru.

Assangea (44) traže švedske vlasti zbog ispitivanja u vezi sa navodima, koje on negira, da je počinio silovanje u 2010. godini, prenosi Fena.

Kompjuterski haker koji je razbjesnio američke vlasti objavljivanjem stotina hiljada povjerljivih američkih diplomatskih depeša, nalazi se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. kako bi izbjegao istragu navoda o silovanju u Švedskoj.

On tvrdi kako strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, koje vode krivičnu istragu aktivnosti WikiLeaksa.

“Oblasni sud ustanovio je da još postoji razumna osnova za sumnju da je Julian Assange počinio silovanje, i da još postoji rizik da će on napustiti zemlju ili na neki drugi način izbjeći krivični progon ili kaznu”, navodi sud u saopćenju, prenosi Reuters.

Prošle je godine Vrhovni sud Švedske odbacio raniju molbu Assangea da se povuče nalog za hapšenjem.

Različiti stavovi

Nakon saopćenja komisije Ujedinjenih naroda da je njegov boravak u ambasadi ravan pritvaranju, Assangeovi advokati ponovo su u februaru zatražili od Oblasnog suda u Štokholmu da povuče potjernicu protiv njega.

“Za razliku od Radne grupe UN-a o selektivnom pritvaranju, Oblasni sud ne smatra boravak Juliana Assangea u ambasadi Ekvadora u Londonu nekom vrstom pritvora”, saopćio je sud.

Jedan od švedskih advokata Assangea, Thomas Olsson, izjavio je da će i na današnju odluku suda najvjerovatnije biti uložena žalba.

U 2010. godini WikiLeaks je objavio više od 90.000 dokumenata o vojnoj kampanji pod američkim vodstvom u Afganistanu, za čime je uslijedila objava skoro 400.000 izvještaja američke vojske u kojima se navode detalji vojnih operacija u Iraku.

Nakon toga su objavljeni milioni diplomatskih depeša koje datiraju još iz 1973. godine.

Izvor: Agencije