U Švicarskoj 25 istraga o korupciji u FIFA-i

Više od 40 nogometnih i marketinških zvaničnika optuženi su ili su se morali izjasniti o krivici na američkom sudu (Arhiva)

Savezni tužioci u Švicarskoj vode približno 25 istraga o korupciji povezanoj sa Svjetskom nogometnom asocijacijom i kandidaturama za svjetska prvenstva, saopćeno je u petak iz Ureda državnog tužitelja, prenose agencije.

Ured Michaela Laubera potvrdio je razmjere “slučajeva vezanih za nogomet” nakon što je dobio prvu presudu otkad su 2014. godine počele istrage o FIFA-i.

Slučajevi nisu određeni, ali su otvoreni krivični postupci protiv Seppa Blattera i Jérômea Valckea, bivših visokih zvaničnika FIFA-e, kao i nekih organizatora Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, među kojima je i Franz Beckenbauer.

Nezakonita dobit

Švicarski i američki tužioci zajedno su radili na slučaju u kojem je Argentinac Jorge Arzuaga, bivši zaposlenik švicarskih privatnih banaka, priznao krivicu u četvrtak na Federalnom sudu u Brooklynu.

On je priznao da je s Juliom Grondonom, bivšim šefom FIFA-inih finansija i drugima, radio na pranju novca povezanog s mitom.

Grondona je u trenutku smrti 2014. godine bio potpredsjednik FIFA-e.

Arzuaga je izgubio pravo na 650.000 dolara “nezakonite dobiti” bonusa u švicarskom trezoru, saopćili su iz federalnog tužiteljstva.

Bankar, koji je radio u Cirihu za Crédit Suisse i Julius Baer Group, kaznu će saznati 4. januara naredne godine.

Lauber je u novembru 2014. godine pozvao FIFA-u da počne istragu o sumnjivim prekršajima tokom nadmetanja za dobijanje domaćinstva svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koje su dobili Rusija i Katar.

“Do danas je primljeno 178 izvještaja o sumnjivim transakcijama pranja novca u vezi s nogometnim istragama”, kažu iz Lauberovog ureda.

U maju 2015. godine otkriven je obim istrage švicarskih i američkih tužitelja o korupciji u FIFA-i, kada je u pretresima po hotelima uhapšeno sedam osoba, među kojima i dva potpredsjednika FIFA-e.

Hapšenja, optužnice i izjašnjavanja

Istog dana, zbog pronalaska dokaza, pretresene su i prostorije svjetske nogometne kuće.

Još jedna runda hapšenja, optužnica i izjašnjavanja o krivici pred američkim sudovima dogodila se u decembru 2015. godine.

Više od 40 nogometnih i marketinških zvaničnika optuženi su ili su se morali izjasniti o krivici na američkom sudu.

U Švicarskoj vlasti trenutno analiziraju “zaplijenjene dokumente, koji sadrže približno 19 terabajta podataka”, istakli su iz Lauberovog ureda.

Izvor: Agencije