U tri limuzine kroz Berlin

Moglo bi se reći da su u njemačkim automobilima bili nerezidentni stanovnici (Pixsell)

Piše: Sead Omeragić

Uoči odlaska tri bh. predsjedničke limuzine u Berlin kod njemačke kancelarske Angele Merkel, mnogi su očekivali gužvu i zastoj na evropskim putevima. Posebno zbog dosadašnjih iskustava sa ulaskom BiH u Evropu. Zato su tri predsjednika BiH poletjeli avionom, a na aerodromu u Berlinu su ih čekale rezidentne njemačke limuzine.

Naravno, zamislimo da su tri predsjedničke limuzine koje se vucaraju po divljim putevima Bosne i Hercegovine, otišle na daleki put. Bile bi dočekane sa svim državničkim počastima, što bi bilo i razumljivo jer se radi o patriotskim osjećanjima Nijemaca prema svojim automobilskim proizvodima.

Svečani doček

Tri moćne limuzine bi tako vratile u svoj zavičaj i bile zakratko svoje na svome. Bio bi im priređen svečani doček, uz sve državne počasti, kakve takvi vrhunski proizvodi zaslužuju. Ali, nije se njemačkim povratnicima dalo do Berlina. Morali su čekati u BiH. Da je do ekonomije i proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tri člana Predsjedništva BiH su trebali doći u Evropu pješke, na tačkama ili u najboljem slučaju na biciklima.

Prije nego što će Ivanić, Izetbegović i Čović otići u dvodnevnu turističku posjetu Merkelovoj, iskritikovao ih je holandski ambasador Jurriaan Kraak. Rekao im je da pokazuju veliko neznanje o procedurama i pretpostavkama koje treba ispuniti na putu u Evropsku uniju. Posebno je neznalicom nazvao Čovića. Nacije su nestrpljive i same kreću prema Evropi.

Da tri tipa iz tri bosanske limuzine gledala malo bolje oko sebe primjetili bi kolone koje se kreću u istom pravcu prema evropskim državama. Da parafraziramo, ambasador Kraak im je ukratko rekao: Ako bude do ove trojice, oni će posljednji ući u Evropu, kad im se država potpuno isprazni. Holanđanin ih je upozorio da im nedostaje „Mehanizam koordinacije“. U prevodu: Evropa hoće jednu adresu za pregovaranje. Ali, oni više nisu ni tri predsjednika pod jednim krovom, nego tri predsjednika pod tri krova. Evropa hoće jednu adresu, a Ivanić i Čović su se tek odselili iz Sarajeva i napravili svoja Predsjedništva u Banjoj Luci i Mostaru. Tri rezidenta u tri rezidencije.

Tri došljaka označeni su od njemačkih medija kao zasebni slučajevi. Trojica izabranih državnika su neka vrsta bh. trilogije. Svaki dio je napisan zasebno i još se ne zna je li riječ o cjelini. Ako si pročitao Ivanića, ne znaš ništa dok ne pročitaš Izetbegovića. A kad pročitaš tu dvojicu, dok ne pročitaš Čovića – neznalica si.

Rezidentno radno mjesto

Mnogi smatraju da postoji sličnost „Mehanizma koordinacije“ sa Danteovom trilogijom: Pakao, Čistilište i Raj. Dok se ova trojka dogovori i iskoordinira pokrete, svi moramo proći kroz dvije trećine trilogije. Kad je trojka krenula u Berlin imala je jednu adresu i pokazala visok nivo mehanizma kooridinacije. Kad se „trilogija“ vratila na aerodrom u Sarajevo, odmah su nastavili starom. Ivanić je pokazao kako nema mehanizma koordinacije ni u vlastitim pokretima, pošto se kreće kako mu Dodik naređuje. Odmah je obratio pažnju na popis i rekao da neće potvrditi taj dokument važan za Evropsku uniju. Zahtjeva i da se ponište rezultati. Sve zbog broja nerezidenata, posebno onih koji su tokom rata iz RS-a protjerani u Evropu.

Većina stanovnika sanjaju da budu nerezidenti ove države. Oko 560 hiljada građana nema svoje rezidentno radno mjesto. Oko 60 posto živi u siromaštvu. Svi oni žele da zbrišu prije sljedećeg, sve bližeg popisa rezidenata. Žele po svaku cijenu da se odreknu nacionalnih, glasačkih i svih drugih građanskih prava, posebno dostignuća demokratije koje su im priuštili Ivanić, Izetbegović i Čović i priključe manjinama po Evropskoj uniji.

Gdje si bio?Nigdje! Šta si radio? Ništa! Džaba onakav svečani doček gospođe Merkel, uz sve državne počasti. Oni su izgleda odavno u Evropi. Što bi narod rekao „žive ko lordovi“, na visokoj nozi, u svojim rezidencijama, sa golemim godišnjim primanjima, kakve ni najsposobniji Bosanci ne mogu zaraditi za čitavog života. Ne izlaze iz njemačkih luksuznih limuzina i vozaju se po drumovima u svoje entitetske nedođije. Sa takvim putevima, ako BiH i uđe u Evropu, Evropa će sigurno odustati da uđe u BiH.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera