U Tripoliju ubijena djevojčica, borbe i u Arsalu

Nastavljeni su sukobi libanske vojske sa naoružanim grupama u Arsalu, gradu smještenom na granici ove države sa Sirijom. Nasilje se proširilo i na sjever, u Tripoli, gdje je smrtno stradala djevojčica.

Ulice jednog sela na granici između Libana i Sirije gotovo su prazne. U daljini se čuju detonacije iz Arsala, a tišinu ponekad prekine i vojni automobil ili, sve češće, kola hitne pomoći.

„Situacija je sinoć bila nešto mirnija, s tim da su vjerske vođe stigle u Arsal kako bi razgovarali o cjelokupnoj situaciji. Nije narod kriv, oni nemaju ništa s tim, ovo je rat između vojske i onih koji su došli ovdje“, kazao je Libanac Ahmed Jonblat.


Zeina Khodr o sukobima u Libanu

Njegov sunarodnjak Chadi Ahmaz ističe kako u ovom području „već četiri dana niko ne spava noću zbog bombardiranja i sukoba“.

„Ali, hvala Bogu, ovdje, kod nas, toga nema. Libanska vojska odavde granatira okolinu Arsala. Svi su napustili svoje domove i otišli. Ostalo je samo nekoliko porodica u cijelom selu, ostali su pobjegli“, dodaje.

Četvrti dan sukoba

Područje Arsala napuštaju stanovnici Libana, zajedno sa sirijskim izbjeglicama koje su ondje potražile sigurnost od trogodišnjeg rata u njihovoj zemlji.

Sukobi između libanske vojske i naoružanih grupa u Arsalu i okolini ušli su u četvrti dan. Nasilje zahvata i sjever države – u Tripoliju je ubijena osmogodišnja djevojčica.

„Spavao sam. Njena majka poslala ju je, zajedno s bratom, u pekaru, po hljeb. Metak ju je pogodio dok je bila u bratovom zagrljaju. Ne optužujem nikoga, ni vojsku, ni milicije. Više ništa nije važno. Ja sam samo siromašan čovjek“, govori Muhammed Labadidi, otac ubijene djevojčice.

Ranije je libanski premijer Tammam Salam kazao kako ne postoji političko rješenje krize koja se počinje širiti zemljom.

Jedina opcija, kazao je, bila bi da naoružane grupe napuste Arsal.

„Nakon ovog opasnog razvoja događaja, Vlada je odlučila mobilizirati sve državne organe kako bi zaštitila državu, djelujući na svako ugrožavanje sigurnosti i sprečavajući da sve preraste u vanjske sukobe“, istakao je.

Prema vojnim podacima, u sukobima je do sada poginulo 16 njihovih pripadnika, a 22 se vode kao nestali.

Osuda iz Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je napade ekstremističkih grupa u Libanu i podržalo libansku vladu, ali i upozorilo Bejrut da ne dopusti da se dublje uvuče u sirijski konflikt.

Tijelo UN-a „izrazilo je podršku libanskim oružanim i sigurnosnim snagama u borbi protiv terorizma i pokušajima da se spriječi podrivanje stabilnosti Libana“.

Iz Vijeća su pozvali libanske političare da „očuvaju nacionalno jedinstvo i uzdrže se od miješana u sirijsku krizu”.

U Libanu se nalazi više od milion izbjeglica iz Sirije.

Izvor: Al Jazeera i agencije