U Tunisu napadnuti sindikalni demonstranti

Ovo je posljednji u nizu protesta i sukoba u posljednje dvije godine (Reuters)

Pristalice vladajuće umjerene islamističke partije u Tunisu, Ennahde, napali su demonstrante najvećeg sindikata u zemlji, što je posljednji u seriji incidenata dvije godine nakon revolucije, javio je AFP.

Nekoliko desetaka ljudi u utorak je napalo članove Generalnog saveza tuniskih radnika (UGTT) koji su se okupili ispred sjedišta tog sindikata kako bi obilježili 60 godina od ubistva njenog osnivača Farhata Hacheda.

Policija je intervenirala da razdvoji dvije strane, a u okršaju je, prema saopćenju Sindikata povrijeđeno 10 demonstranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je sukob između sindikalaca i članova Lige za zaštitu revolucije, grupe bliske Ennahdi.

‘Napad bez presedana’

Jedna opoziciona partija je u oktobru optužila Ligu da je nasmrt pretukla jednog njenog aktivistu. Liga tvrdi da je njen zadatak zaštititi ciljeve revolucije kojom je smijenjen bivši diktator Zine El Abidine Ben Ali u januaru 2011. godine.

Generalni sekretar UGTTT-a Houcin Abbasi optužio je “neprijatelje demokratije” za nasilje i osudio, kako je rekao, napad bez presedana protiv njegove organizacije.

“Oni žele da ubiju UGTT na dan kada on obilježava ubistvo Hacheda, koji je žrtvovao svoj život za svoj narod i svoju zemlju”, rekao je Abbasi.

Incident je posljednji u seriji sukoba, štrajkova i napada širom Tunisa, što je dovelo zemlju u političku krizu skoro dvije godine nakon odlaska Ben Alija, navodi AFP.

Izvor: Agencije