U Tuzli obilježena 19. godišnjica masakra na Kapiji

Porodice ubijene djece odlučile su da novac planiran za komemoraciju preusmjere žrtvama poplava (Anadolija)

Porodice stradalih, prijatelji, rodbina, ali i brojne delegacije, položili su vijence i cvijeće na tuzlanskoj Kapiji, mjestu gdje je 25. maja 1995. godine ugašen 71 mladi život.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su na Kapiji, granatom ispaljenom sa Ozrena u četvrtak 25. maja 1995. godine u 20:55 sati, usmrtile 71 građanina Tuzle, a ranili njih 124.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine, a najmlađa žrtva je imala tri godine.

Mladi životi

Žrtve su stradale od samo jedne granate, koja je u centar Tuzle ispaljena s topničkih položaja VRS-a na planini Ozren.

Granata je eksplodirala tačno na mjestu gdje su se u večernjim satima okupljali uglavnom mladi, pa ih je i među žrtvama bilo najviše.

Porodice i brojne delegacije su povodom 19. godišnjice od masakra na Kapiji, nakon na spomen-obilježju Aleja mladosti, položili vijence i cvijeće i na Kapiji, prenosi Anadolija.

Ispisana imena žrtava i riječi: “Ovdje se ne živi, samo da bi se živjelo. Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo. Ovdje se i umire da bi se živjelo” – žive u tuzlanskoj čaršiji.

Pomoć žrtvama poplava

Na inicijativu roditelja ubijene djece, skraćeno je ovogodišnje komemorativno obilježavanje masakra na Kapiji, a odlučeno je da se novac planiran za komemoraciju donira žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini, prenosi portal Klix.ba.

Masakr u Tuzli ostao je upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Pravosnažno osuđeni general VRS-a Novak Đukić odlukom Suda BiH pušten je na slobodu, i čeka obnovu postupka.

Izvor: Agencije