U udarima gromova u Evropi povrijeđeno 46 osoba

Nekoliko dijelova Francuske izdalo je upozorenje zbog lošeg vremena (AFP)

U nogometni teren u zapadnoj Njemačkoj udario je grom, na kraju dječije utakmice, pri čemu je povrijeđeno 35 osoba, od toga tri teško, samo nekoliko sati nakon što je grom udario u park u Parizu, tokom proslave dječijeg rođendana, gdje je stradalo 11 ljudi, među kojima 10 djece. 

SAD: Dvoje poginulo u nevremenu

Najmanje dvije osobe su poginule, a pet se vode kao nestale nakon olujne kiše i nevremena koje je pogodilo američke savezne države Teksas i Kanzas, saopćili su zvaničnici.
Meteorolozi najavljuju nove padavine u ovim oblastima, prenosi AP.
Najteže su pogođeni centralni dio Kanzasa i grad Vichita, kao i gradovi Houston i Austin u Teksasu.

Do incidenta u Njemačkoj došlo je na terenu u gradu Hoppstaedten, saopćila je policija.

Grom je udario direktno u sudiju dječije utakmice i on je hitno prebačen u bolnicu.

Incident u Njemačkoj dogodio se samo nekoliko sati nakon što je grom udario u park na sjeverozapadu Pariza.

Pariške gradske vlasti kažu da je riječ o “iznenadnoj i nepredvidljivoj meteorološkoj pojavi” i da su meterološke službe upozorile na opasnu oluju svega nekoliko minuta prije nego što se dogodila tragedija u parku.

Djeca u teškom stanju

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, šestero u teškom stanju, rekao je Vincent Baladi, zamjenik gradonačelnika 8. četvrti.

“Imamo šestero djece koji hitno trebaju medicinsku pomoć, ali nadamo se da će se izvući. Imaju opekotine”, rekao je Baladi, dodavši da su na mjesto nesreće došli vatrograsci i službenici hitne pomoći.

Kako kažu zvaničnici, tokom grmljavine ove osobe su se sakrile ispod drveta u parku, koje je popularno izletište za porodice s djecom.

Nekoliko dijelova Francuske izdalo je upozorenje zbog lošeg vremena preko vikenda.

Izvor: Agencije