U Varšavi počeo dvodnevni samit NATO-a

Samitu će prisustvovati Barack Obama, Angela Merkel i David Cameron (Reuters)

Danas je u Varšavi počeo dvodnevni samit NATO-a. Predsjednik Poljske Andrzej Duda i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, samit su ocijenili ključnim, jer u naredna dva dana zemlje članice Alijanse pred sobom imaju zadatak postaviti temelje novoj budućnosti savezništva koji je, kako kažu, suočenim sa velikim izazovima i sigurnosnim prijetnjama.

Stoltenberg je rekao kako se samit odvija u trenutku prekretnice za NATO, koji je suočen sa prijetnjama sigurnosti sa različitih strana, najvećim od završetka Hladnog rata.

„Sve što mi činimo je u svrhe odbrane, srazmjerno, transparentno i u potpunosti dosljedno našim međunarodnim obavezama. Naše stajalište je jasno, a to je da NATO ne traži konfrontacije. Mi ne želimo novi hladni rat. Hladni rat je dio historije i ondje bi trebao ostati. Nastavit ćemo tražiti konstruktivan i smislen dijalog s Rusijom, jer želimo svoje namjere učiniti jasnima, kako bismo otklonili nesporazum i smanjili rizik izbijanja vojnih incidenata ili nesretnih slučajeva, koji bi mogli izmaći kontroli. Rusija je naš najveći susjed i sastavni dio europske sigurnosti. Stoga je održiv dijalog neophodan. Formirali bismo Vijeće za NATO i Rusiju, koje je zaduženo za to“, istakao je.

Poljski lider Duda se nada kako će se u okviru samita pokazati da je NATO u boljem stanju nego ikada ranije – kroz konkretne odluke, jači angažman, kolektivnu odbranu, kao i jačanje vojnih kapaciteta gdje su najpotrebniji.

„Moramo pružiti osjećaj sigurnosti paralelno – našim saveznicima u Centralnoj i Istočnoj Europi i omogućiti adekvatan odgovor na kompleksne izazove konflikata u Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku. Jačanje Istočnog bloka prisustvom NATO-ovih snaga, te odgovor izazovima Južnog bloka, jednako su naši prioriteti. Te dvije stvari nisu suprotstavljene jedna drugoj. To je pitanje zajedničke odgovornosti saveznika. Stoga ne možemo nikome davati povlašten tretman“, kazao je.

„Želim istaći da se mi protivimo regionalizaciji sigurnosti i podjeli na zasebne blokove NATO-a. Sigurnost nije roba, sigurnost je vrijednost. Zaslužuje je svako od nas na isti način. Svaka država i svako društvo. Upravo zbog toga, osjećaj sigurnosti svih građana zemalja članica NATO-a je naš veliki, zajednički zadatak, koji moramo provesti u djelo. Trebamo shvatiti da svaka zemlja istovremeno omogućava i polaže pravo na sigurnost unutar NATO-a.!

Prvog dana samita, planira se dogovor jače prisutnosti snaga na istoku i raspoređivanje međunarodnih snaga na četiri takozvana bataljona koja će uključivati Poljsku, Litvaniju, Latviju i Estoniju, dok će snage predvoditi Kanada, Velika Britanija, SAD i Njemačka. 

Obama, Merkel, Cameron

Summitu će, pored ostalih, prisustvovati američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron.

Na dnevnom redu su, kako je najavljeno, tri ključne sigurnosne teme – kontinuirana podrška afganistanskim snagama obrane, borba protiv ISIL-a na južnom krilu NATO-a i preveniranje “ruske agresije” na istočnim granicama Saveza.

NATO ne sudjeluje u koaliciji koja se bori protiv ISIL-a na južnim granicama Saveza.

Umjesto toga, pojedine članice NATO-a pridružile su se vojnoj koaliciji koju predvodi SAD.

Stoltenberg: Živimo u opasnijem svijetu

U jeku prošlogodišnjeg napada u Parizu, neki su predlagali aktiviranje Člana 5 povelje NATO-a, u cilju pokretanja kolektivne borbe protiv te grupe, podsjeća Glas Amerike, kako prenosi Tanjug.

Rusija, kako navodi Glas Amerike, predstavlja dodatnu potencijalnu prijetnju za NATO.

Uoči summita u poljskoj prijestolnici Varšavi, za koji AP navodi da je, po nekima, najvažniji sastanak NATO saveza u ovoj genenaciji, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da “živimo u opasnijem svijetu, sa svim terorizmom i nemirima koji se događaju”.

Stoltenberg je za AP kazao da se to “posebno odnosi na područja južno u odnosu na Savez – na Irak, Siriju, Sjevernu Afriku”.

“Ali, također, i na Rusiju, koja ima više samopouzdanja, Rusiju koja je tri puta uvećala davanja na obranu od 2000. godine i koja je primijenila silu prema jednoj neovisnoj naciji u Europi – Ukrajini”, tvrdi Stoltenberg.

On smatra da je “to doista promijenilo naše sigurnosno okruženje”.

“NATO mora odgovoriti. Kada se svijet mijenja i mi se moramo mijenjati”, rekao je glavni tajnik zapadnog vojnog Saveza.

Nove snage u baltičkim zemljama

Na summitu u Varšavi, lideri NATO-a morati da uvjeriti svoje istočne saveznike da stoje iza njih, smatra general Philip Breedlove, bivši vrhovni zapovjednik NATO snaga za Europu.

U tom cilju, SAD, Velika Britanija, Njemačka i Kanada planiraju predvoditi po jedan rotirajući bataljun, stacioniran na istočnim granicama Saveza.

Službeni izvori navode da će Obama, kojem je ovo posljednji summit Saveza na kojem sudjeluje, osobno priopćiti da će SAD predvoditi bataljun u Poljskoj, dok će ostale spomenute zemlje to isto učiniti u Estoniji, Latviji i Litvi.

Izvor: Agencije