U Venecueli vlada nestašica namirnica

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je u Rijadu. Ekonomija njegove zemlje je sve nestabilnija, pa će Maduro na kratkom sastanku od čelnika zemalja OPEC-a tražiti pomoć.

Pad cijena nafte izazvao je rast inflacije u Venecueli, a u zemlji vlada nestašica osnovnih namirnica, higijenskih potrepština, pa čak i dijelova za automobile.

Uz najvišu stopu inflacije na svijetu – 63 posto, cijene roba neodrživo su porasle.

Glavni razlog za zabrinutost je manjak strane valute, jer je Vlada zadržala tri službena devizna tečaja prema američkom dolaru, što unosi nered na tržištu.

Primjera radi, prošlog je mjeseca Vlada pomoću američkih dolara uvezla poznati brend viskija, a u radnjama ga naplaćivala 2.000 bolivara, no ovisno od deviznog tečaja koji koristite i imate li američke dolare, istu bocu viskija možete platiti od 12 do 300 dolara.

Nestašica mnogih proizvoda

Zbog svega ovoga, podrška javnosti predsjedniku Maduru pala je 22 posto.

Na ulicama Caracasa i drugih venecuelanskih gradova česti su neugodni prizori usred supermarketa.

Od početka godine u Venecueli vlada nestašica mnogih proizvoda – mlijeka, govedine, piletine, pa i šampona. Ljudi su čekali u redu više od osam sati kako bi dobili broj za ulazak u supermarket.

“Ukoliko nemate broja, prema vama se ponašaju kao prema stoci. Ovo ponižavanje mora prestati”, zahtijeva jedna stanovnica Caracasa.

“Pojedini su supermarketi opljačkani, pa su sada u njima raspoređeni pripadnici nacionalne garde. Mnogi su građani frustrirani i ljuti, jer je Venecuela dospjela u skupinu država, poput Kube i Sjeverne Koreje, u kojima se ograničava količina hrane po osobi”, javlja Al Jazeerina reporterka Monica Villamizar.

“Događa se da Vlada želi prodati sve što može, pa mi, u osnovi, kupujemo samo ono što oni žele”, žali se Beatriz, stanovnica Caracasa.

Venecuela ovisi od uvozne hrane, ali zbog ograničenja u vezi s stranim valutama uvoznici ne mogu kupiti proizvode. Predsjednik Maduro je krenuo na diplomatsku turneju, kako bi tražio pozajmice od Kine i Saudijske Arabije radi obuzdavanja cijena nafte, koje su u stalnom padu. Istodobno, njegov ministar za hranu Carlos Osorio pokušava umiriti građane.

Potraga za šamponom i lijekovima

“Imamo nekih problema s dostavljačima, bez sumnje, ali opozicija laže kada kaže da nema hrane u Venecueli”, ukazuje Osorio.

Dayimar Ayala se ne slaže s njim. Na svom Twitter nalogu obavještava roditelje kada dječiji proizvodi dospiju na police.

“Ovo me pogađa lično. Imam jednogodišnjaka i stalno obilazim apoteke kako bih našla šampon, sapun i lijekove”, navodi Dayimar.

Kaže da je ljudima dosta beskrajnih redova i nestašice. Situacija je, smatra, dotakla samo dno.

Izvor: Al Jazeera