U Vladi Egipta deset novih ministara

Mursi se sastao s novim ministrima poslije ceremonije polaganja zakletve u svojoj palati u Kairu, gdje su razgovarali o obnovi zemlje (AP)

Deset novih ministara u Vladi Egipta položilo je u nedjelju zakletvu u okviru rekonstrukcije kabineta, s ciljem poboljšanja ekonomskog stanja u zemlji.

Nove šefove dobila su i ministarstva unutrašnjih poslova, finansija, civilne avijacije, komunikacija, informacionih tehnologija, elektroprivrede i pravde.

Tri nova ministra su iz partije Muslimanska braća, čime je broj njihovih članova Vlade povećan na osam.

Ova organizacija, koju predvodi predsjednik Muhamed Mursi, sada drži portfelje saobraćaja, lokalnog razvoja, snabdijevanja, unutrašnje trgovine, informiranja, višeg obrazovanja i Ministarstva za omladinu i rad, te stambena pitanja.

Ovo je prva veća rekonstrukcija Vlade od kada je Mursi imenovao Heshama Qandila za premijera u augustu prošle godine, prenosi AP.

Sastanak s novim ministrima

Ministarstvo finansija dobilo je novog šefa u vrijeme kada država pregovara s međunarodnim kreditorima, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF).

Mursi se sastao s novim ministrima poslije ceremonije polaganja zakletve u svojoj palati u Kairu, gdje su razgovarali o obnovi industrije, turizma i privlačenju stranih investitora.

Egipat je zatražio 4,8 milijardi dolara od MMF-a za stabiliziranje ekonomije i pokretanje novih investicionih projekata.

Očekuje se da će budžetski deficit do sredine ove godine dostići 31,5 milijardi dolara.

Devizne rezerve zemlje opale su na manje od 50 posto, sa iznosa od 36 milijardi dolara, koliko je bilo u trezoru prije ustanka protiv Hosnija Mubaraka u januaru 2011. godine.

Centralna banka upozorila je da rezerve od 15 milijardi dolara predstavljaju “kritični minimum”.

Izvor: Agencije