U Vlasenici ekshumirani posmrtni ostaci 28 žrtava

Traje provjera navoda o postojanju masovnih grobnica na još dvije lokacije kod Vlasenice (EPA)

Završena je ekshumacija masovnih grobnica na lokalitetu Jelovačka česma, na području Vlasenice. Iz dvije masovne grobnice, međusobno udaljene 15-ak metara, ekshumirani su posmrtni ostaci 28 osoba.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je iz jedne masovne grobnice ekshumirano osam nekompletnih posmrtnih ostataka, a iz druge posmrtni ostaci 20 osoba. Među njima je ekshumirano 12 kompletnih tijela i osam nekompletnih, navela je Čengić.

“Na temelju vanjskog pregleda utvrđeno je da je među žrtvama i jedna žena. Osim posmrtnih ostataka, pronađeno je i dosta odjeće, obuće, zlatni nakit i drugi osobni predmeti i dokumenti”, potvrdila je Čengić.

Provjera još dvije lokacije

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci su prevezeni u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehniče obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu kako bi se utvrdio točan identitet ekshumiranih žrtava.

Ekshumacijom je, po zapovijedi Suda BiH, rukovodilo Tužiteljstvo BiH.

Čengić kaže da će tokom ponedjeljka i utorka na istom lokalitetu biti provjerene još dvije lokacije koje se nalaze u blizini pronađenih masovnih grobnica.

Izvor: Agencije