U Vojvodini će se graditi najveća vjetroelektrana u Evropi

Fintel Energija je do sada izgradila i u rad pustila prva dva vjetroparka u Srbiji (Arhiva)

Italijanska kompanija Fintel Energia najavila je početak izgradnje vjetroelektrane u Vojvodini, koja bi trebala postati najveća vjetroelektrana u Evropi.

Odbor direktora kompanije donio je odluku o pokretanju ambicioznih projekata izgradnje novih vjetroparkova, među kojima se nalazi i projekt razvoja najvećeg vjetroparka na evropskom kontinentu – Maestrale Ringa u Vojvodini, saopćeno je iz Fintel Energije.

“Korakom koji smo danas napravili kompanija će povećati ukupnu instaliranu snagu vjetroelektrana koje razvija sa 352 megawatta – MW na 944 MW”, kazao je generalni direktor Fintel Energije Tiziano Giovannetti.

U rad puštena već dva vjetroparka

“Time bi se Fintel Energia pozicionirala u sam vrh evropskih kompanija za razvoj projekata izgradnje vjetroelektrana”, dodao je on.

Fintel Energia pionir je u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gdje posluje već deset godina i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji.

Kompanija je do sada izgradila i u rad pustila prva dva vjetroparka u Srbiji, a privodi kraju izgradnju trećeg vjetroparka, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije