U zabočkoj bolnici za veterane nema čekanja

Hrvatski veterani koji već dugo prosvjeduju u Zagrebu, od Hrvatske vlade, između ostalog, traže i bolju zdravstvenu zaštitu.

Vlada je u proteklih pola godine otvorila dvije veteranske bolnice, a uskoro se otvara još jedna.

Provjerili smo kako sustav zdravstvene zaštite za veterane funkcionira u takvim ustanovama.

Zdravko Ivanek Kekec je bio u ratu šest godina. Četiri je puta ranjen, 60 dana proveo je u logoru Manjača. Danas se liječi u veteranskoj bolnici u Zaboku. U zabočkoj bolnici, kaže Zdravko, čekanja nema.

“Do sada toga nije bilo, puno se čekalo, znate, na red. A mi branitelji baš nemamo živaca za čekanje, a sad kad dođemo, imamo prioritet u primanju i ne čeka se dugo”, kaže Ivanek.

Kardiolozi najtraženiji

Potvrđuje to i Stjepan Benotić, veteran iz Zagreba. Za ultrazvuk srca bio je u Zagrebu naručen tek za 10. mjesec, ovdje je to obavio odmah.

“Super, ne zadovoljan. Kad ja iz Zagreba idem simo, tamo neće ni razgovarat sa mnom, vele – ‘snađite se”, kaže Stjepan. 

Na suvremeno opremljenim odjelima, trenutačno nije hospitaliziran nitko od veterana. No, obično ih najviše zbrinjava odjel interne.

“Došlo je i kalendarski, biološki do pogoršanja tih internističkih bolesti. U principu zbog njihova stanja u kojem jesu, zbog trauma koje su prošli imamo i vrsnog psihijatra tako da mogu biti medicinski zaokruženi s jasnom preporukom što i kako”, objašnjava Stjepan Balić, voditelj službe za internu medicinu.

U pola godine u ovoj bolnici se liječilo 650 veterana. Mjesečno ova ustanova iz proračuna za njihovo liječenje  dobiva 66 tisuća eura, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak. 

Jedna osoba u bolnici zadužena je samo za veterane. U ambulanti sestre koordinatorice uvijek je gužva.

“Sad bi ustvari trebao ultrazvuk srca, barem mislim, jer mi je tlak skočio neki dan na 200 i nešto. S obzirom na vrijeme, nije ni čudno”, kaže Branko Šoprek, još jedan veteran iz Zagreba.

Odmah će doći na red jer listi čekanja za veterane ovdje nema. “Vrlo brzo se rješavaju radiološke usluge, znači ultrazvuk, malo veći pritisak je na kardiološku dijagnostiku, s obzirom da su tu najveći zahtjevi, ali u okviru mjesec i pol mi sve probleme riješimo”, kaže Ivanka Tomek, koordinatorica Veteranske bolnice Zabok.

Povrat troškova za putovanje

Dolaze  iz cijele Hrvatske, a za putovanje mogu dobiti povrat troškova. U Ministarstvu razmišljaju i o otvaranju novih bolnica za veterane.

“Prilagođavat ćemo se programski potrebama zdravstvenim potrebama branitelja, ali naš zdravstveni sustav to može sve odraditi”, kaže Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja. 

Na pitanje znači li to da je trebala samo dobra volja, Marinić odgovara da je “trebala politička volja”. 

Zahvaljujući njoj, dosad su otvorene bolnice u Zaboku i Kninu, a do kraja mjeseca proradit će i u Vukovaru. Organizatori prosvjeda za sada ne žele komentirati ove promjene u zdravstvu.

Izvor: Al Jazeera