U Zagrebu protestni skup protiv penzijske reforme

U slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma (Al Jazeera)

Protestni skup protiv najavljene penzione reforme pod nazivom “Doživi mirovinu, i tebe se tiče” u organizaciji tri sindikalne centrale – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) održan je na zagrebačkom Europskom trgu.

Sindikati su tražili povratak starosne granice za odlazak u punu starosnu penziju na 65 godina, nepodizanje starosne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prevremeno penzionisanje jer smatraju da predložena reforma vodi u siromaštvo. U slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahteve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

SSSH, NHS i MHS su pozvali na protest sve koji su za vraćanje dobi za starosnu penziju na 65 godina života i protiv povećanja penalizacije za prevremeno penzionisanje, za sankcionisanje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije penzionisanje te one koji smatraju da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne penzije bez penalizacije.

Takođe, i one koji su protiv smanjenja izdvajanja u 1. penzioni stup (javni i solidarni) na račun povećanja izdvajanja u 2. stup, jer će se time dati više privatnim penzionim fondovima iz kojih će se finansirati veći broj penzionera. Dalje, pozivaju i one koji smatraju da penzije za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban penzioni stup i uskladiti s opštim propisima za penzionisanje. Navode da će, ako Vladina penziona reforma prođe, doprinosi radnika biti izvor finansiranja raznih interesnih grupa, a njih je sada već 19.

Kazne za ranije penzionisanje

Upozoravaju da će svi koji neće moći raditi od 67. godine života biti trajno kažnjeni smanjenom penzijomi za više od 20 odsto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u penziju pre nego što napune 62 godine života.

Na skupu se okupilo više hiljada demonstranata iz cele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obeležja te transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Uzimate siromašnima, dajemo bogatima”, “Očekujte otpor, tek počinjemo”, “Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!”, “S faksa na burzu, s posla na groblje”, “Mi smo izgradili, vi ste popljačkali”, “Penalizacija = siguran put u siromaštvo” itd.

Sindikat mašinovođa Hrvatske dao je u petak pdršku sindikalnim centralama u protestu protiv penzione reforme, “Doživi mirovinu”, te je najavio da će sprovesti “industrijsku akciju” u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo i u subotu u podne zaustavio je na minut svoje vozove na području Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama.

Podršku protestu i zahtevima dali su i iz Sindikata hrvatskih penzionera i neke opozicione stranke.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić poručio je da građani ne trebaju brinuti jer mirovine reformom neće biti smanjene, već je ona, istaknuo je, pokrenuta upravo radi povećanja mirovina i održivosti mirovinskog sustava.

Pavić: Većina će u penziju sa 65 godina

Prosvjedi su demokratsko pravo i Vlada ih itekako poštuje, ali, htio bih bih apsolutno umiriti naše građane, sadašnje i buduće umirovljenike, Vlada donosi cjelovitu mirovinsku reformu da bude na boljitak hrvatskih građana, upravo u smjeru da mirovine budu veće, rekao je Pavić u izjavi novinarima u Ministarstvu nakon što je u Zagrebu održan prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske.

Sadašnjim umirovljenicima ministar je poručio da je isplata mirovina neupitna te će, istaknuo je, mirovine “samo rasti u sljedećih godinu dana”. “U zadnjih dvije godine mandata vlade Andreja Plenkovića mirovine su rasle 6,39 posto i sljedeće godine očekujemo sličan rast”, dodao je.

“Kada ne bismo išli u ovu reformu, građani koji od sljedeće godine idu u mirovinu imali bi 600 do 700 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici”, rekao je.

Naglasio je i da većina građana neće raditi do 67. godine života, već samo oni koji ne mogu ostvariti 41 godinu staža. “Postoji već pravo dugogodišnjeg osiguranika koje kaže da netko tko navrši 41 godinu staža i ima 60 godina može ići u punu mirovinu”, navodi te kao primjer daje medicinske sestre, konobare i građevinske radnike koji svi rano ulaze na tržište rada.

Studenti, koji studiraju do 24 godine te će imati 41 godinu staža u mirovinu će moći ići sa 65 godina, dodaje. “Prema tome, većina građana ići će u mirovinu između 60 i 65 godina, a samo oni koji ne mogu ostvariti 41 godinu staža ići će u mirovinu sa 67 godina”, napominje Pavić.

Bernardić: Reforma preko leđa najsiromašnijih

S druge strane, predsjednik oorbenog SDP-a Davor Bernardić rekao je novinarima na prosvjednom skupu protiv predložene mirovinske reforme da podržava prosvjed kako bi se izbjeglo “ono što u Hrvatskoj želi napraviti Vlada – nove socijalne slučajeve od umirovljenika”.

Neprihvatljivo nam je da se u Hrvatskoj svaka reforma lomi preko leđa najsiromašnijih, a  posljednji je porezna reforma gdje Vlada dio poreza umjesto u rast najnižih plaća usmjerava u smanjenje PDV-a i tako pomaže vlasnicima trgovačkih lanaca, što je još jedan pokazatelj na koji način rade, rekao je Bernardić. “Uzimaju siromašnima da bi dali bogatima i zato smo danas ovdje. Moramo spriječiti princip koji se želi uvesti – radi dulje, primaj manje i živi sve teže,” kazao je.

SDP je predstavio plan za povećanje  mirovina, podsjetio je Bernardić naglasivši kako je potrebno treće usklađenje mirovina, osobito onih najmanjih kako bi vratili elementarno ljudsko dostojanstvo.

Nužno je stimulirati odlazak u mirovinu s punim radnim stažem, a ne penalizirati odlazak u prijevremenu mirovinu, istaknuo je.

Upitan kako komentira tvrdnje da je upravo SDP-ova Milanovićeva vlada donijela zakon kojim je uvedena odredba o odlasku u mirovinu sa 67 godina života, rekao je kako je SDP definitivno na tragu da tu dob ne treba dizati jer u Hrvatskoj mnogi ljudi ne rade ni do 65 godine. Ne možemo od njih stvarati nove socijalne slučajeve, poručio je.

Izvor: Agencije