U Željezari Smederevo pokrenuta visoka peć

Poslije dvomjesečne pauze, u Željezari Smederevo ponovo je pokrenuta jedna od dvije visoke peći.

Međutim, budućnost Željezare, koja je 2012, nakon povlačenja američkog US Steela, za jedan dolar prešla u ruke Vlade Srbije, i dalje je neizvjesna.

Pokretanjem visoke peći, pokrenute su i nade da bi ovaj nekadašnji industrijski gigant, koji zapošljava pet hiljada ljudi, ponovo mogao stati na noge, a time i samo Smederevo.

“Ako ne radi Železara, ne rade mesare, pekare, prodavnice, sve živo staje, to je mrtvilo. Ako se desi, a verujemo da hoće da će da se desi ta priča da neko kupi ili uđe u partnerstvo, ne znam u kojem obliku, neka uđe da radi sa Železarom, to je stvar vlade, ovaj grad će da živne, živnuće i država”, ističe Mileta Vujičić, predstavnik Nezavisnih sindikata metalaca Željezare Smederevo.

Tender za optimizam

Za početak, živnulo je blizu 75 posto zaposlenih koji su, do ponovnog pokretanja rada visoke peći, bili na prinudnom odmoru.

A razlog za optimizam vide, prije svega, u najavama iz Vlade Srbije da će u naredna dva mjeseca biti raspisan tender. Pri tome je i sam premijer Aleksandar Vučić izjavio da se već vode razgovori sa pet ozbiljnih kupaca.

“Vučić, međutim, nije precizirao o kojim kupcima je reč. No, u javnosti se već danima spekuliše o tome da bi Smederevska železara za jedan dolar mogla da pređe u ruke ruskog holdinga Uniterd Group, koji je blizak ruskim vlastima. Tako bi, prenosi srpska štampa, jedna od tema Vučićevih razgovora u Moskvi sa Putinom i Medvedevim mogla da bude i prodaja Železare Smederevo”, izvještava Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

Vještačko održavanje u životu

Bude li najavljeni tender uspješan, to bi za državnu kasu značilo slijedeće:

“Godišnje smo za Železaru iz budžeta izdvajali oko 120 miliona evra, poslednja informacija koju je premijer Vučić izneo je da je to 102 miliona evra i bilo bi dobro da je to nešto manje. Međutim, to su ogromni iznosi, to je recimo red veličina onoga što smo dobili na solidarnom porezu za godinu dana, dakle, svega onoga čega su se odricali zaposleni u državnoj upravi/za rad železare koja suštinski ne radi, nema tržište, ne proizvodi, dakle, veštački je održavaju u životu, što je očito vrlo skup projekat za državu Srbiju”, ističe Katarina Preradović, novinarka magazina NIN.

U iščekivanju novog vlasnika, iz visoke peći Željezare Smederevo bi već za nekoliko dana trebalo poteći željezo ka pogonu Čeličane.

Da će to potrajati, nada se pet hiljada radnika Željezare, ali i, kako se procjenjuje, između 30 i 40 hiljada onih čiji životi posredno zavise od sudbine same Željezare.

Izvor: Al Jazeera