U Ženevi susret predstavnika sirijske opozicije i Moskve

U Švicarskoj se održavaju pregovori za prestanak rata u Siriji, ali bez većeg uspjeha (AP)

Sirijska opozicija pozvala je Rusiju, saveznicu Damaska, da izvrši pritisak na režim Bashara al-Assada kako bi stvarno došlo do mirovnih pregovora u Ženevi, te je objavila kako će se u utorak susresti sa predstavnicima Moskve u švicarskom gradu.

“Do sada nismo pronašli pravog partnera za mir”, kazao je šef pregovaračkog izaslanstva sirijske opozicije Naser al-Hariri po završetku susreta s mirovnim posrednikom Ujedinjenih naroda Staffanom de Misturom.

“U utorak ćemo se susresti s Rusima. Nadamo se da će usvojiti pozitivan stav i stati na stranu sirijskog naroda, a ne osobe koja uništava svoju zemlju s ciljem da ostane na vlasti”, dodao je on misleći na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Bez većih rezultata

Genadij Gatilov, pomoćnik šefa ruske diplomatije, te Sergej Veršinin, zadužen za Bliski istok u Ministarstvu vanjskih poslova, susrest će se s predstavnicima opozicije, navodi diplomatski izvor u Moskvi.

Uprkos najvećoj eskalaciji nasilja od kraja prošle godine, odnosno od kako je na snagu stupilo primirje, koje su potpisale sirijska Vlada i opozicija, u Švicarskoj se nastavljaju diplomatske aktivnosti, čini se bez većeg rezultata.

Izvor: Agencije