U Zenici otvoren 57. Festival MESS

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je istakao da 'nastojimo upoznati jedni druge, i to je osnova naših misija' (Fena)

Nastupom belgijske teatarske trupe Needcompany i predstavom Slijepi pjesnik, koja je izvedena u subotu navečer na sceni zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta, počeo je 57. Internacionalni teatarski festival MESS.

Tokom narednih devet festivalskih dana, bh. publika i brojni gosti imaju priliku vidjeti 29 predstava iz 15 zemalja, uz nekoliko pratećih festivalskih programa pod zajedničkim nazivom “MESS Off Program”, koji će sadržavati izložbe plakata, promocije knjiga i fotomonografija.

Otvarajući ovogodišnji Festival, direktor Nihad Kreševljaković je istakao da “nastojimo upoznati jedni druge, i to je osnova naših misija”.

“Različitost je sam smisao svijeta u kome živimo, a protreba da prihvatimo druge je suštinska potreba da shvatimo sami sebe. Teatar je bio, i još uvijek je, jedno od utočišta gdje pred neveremenom koje nosi sve pred sobom tražimo odgovore, kroz komunikaciju i bez straha od drugih i drugačijih”, kazao je Kreševljaković.

Festival za najmlađu publiku

Na otvaranju se predstavila i grupa građana različitih socijalnih kategorija i potreba, koja je na svoj način ukazala da smo svi slični i različiti u svojim životima.

Program Festivala MESS obradovat će i najmlađu publiku, koja će na Malom MESS-u vidjeti predstave Čarobni frulaš reditelja Eugenia Montija Collae iz Italije, Mali nauk o životinjama rediteljke Maje Zećo iz Bosne i Hercegovine, Ježeva kućica iz kanadsko-hrvatske produkacije i postavci rediteljice Eve Cvijanović, zatim nastup bh. Vunenog pozorištanceta koje su posložile autorice Željka Lomez i Tatjana Šojić, predstavu Ružno pače hrvatske redateljice argentinskog porijekla Renate Carole Gatice, te Tri praščića, Dječak zvani vjetropir reditelja Sergia Serrana iz Brazila i zeničku predstavu Prodani smijeh bugarskog reditelja Daria Kovačovskog.

Izvor: Agencije