U znak protesta: Izraelski ministar odbrane podnio ostavku

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman najavio je danas da napušta konzervativnu koalicionu vladu premijera Benjamina Netanyahua, u znak protesta zbog sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

Najavljujući svoju ostavku, koja će na snagu stupiti za 48 sati, lider desničarske partije Yisrael Beiteinu je sporazum nazvao „kapitulacijom pred terorom“.

„Uprkos razlici u mišljenjima, pokušao sam ostati vjeran član Vlade Izraela koliko je dugo moguće…., ali nije išlo“, rekao je Lieberman, koji je dodao:

„S moje tačke gledišta, dva su raloga zbog kojih mi je nemoguće nastaviti raditi. Prvo, 15 miliona dolara koji u koferima dolaze u Pojas Gaze iz Katara. Šta se dešava s tim novcem kada pređe granicu, nije poznato. Ide porodicama terorista koji se bore protiv izraelskih vojnika i bacaju granate. Oni su prvi koji primaju dio tog novca. Drugim riječima – dajemo novac teroristima“, rekao je Lieberman.

Drugi razlog za ostavku je, kako kaže, prekid vatre.

„Shvatam sve razloge i informacije koje stoje iza odluke, ali ne bih mogao pogledati u oči ljudima koji su unutar Hamasovog dometa. Hamasovi smo taoci i Hamas mora shvatiti da niko ne dolazi blizu granice“, dodao je Lieberman.

U međuvremenu, njegovo obaveze ministra odbrane privremeno će vršiti premijer Benjamin Netanyahu.

Ostavka Liebermana, koja će na snagu stupiti za 48 sati, značajno će oslabiti Netanyahuovu vladajuću koaliciju u Vladi, što bi moglo dovesti do prijevremenih izbora, prenose agencije.

Međutim, iz vladajuće partije Likud, pod vodstvom Netanyahua, poručeno je kako Libermanova ostavka neće dovesti do raspuštanja izraelskog parlamenta i raspisivanja prijevremenih izbora.

Izraelski javni servis KAN je, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz partije Likud, objavio kako nema govora o raspisivanju prijevremenih izbora u ovoj zemlji.

“Nema nikakvog razloga zbog kojeg bi išli na prijevremene izbore”, poručio je jedan od čelnika partije.

Izraelski parlament Knesset broji ukupno 120 zastupničkih mjesta. Vladajuća koalicija na čelu s Netanyahuom brojala je ukupno 66 mjesta, od kojih je pet pripadalo Libermanovoj stranci, tako da Netanyahu i dalje ima većinu u izraelskom parlamentu.

‘Ostao bez partnera u vojnom vrhu’

Akiva Eldar, kolumnist Al-Monitora, za Al Jazeeru je izjavio da Liebermanova ostavka nije predstavlja iznenađenje.

“Bila je samo pitanje vremena. Lieberman nema partnere u vojnom vrhu. Oni snažno podržavaju prekid vatre i okončanje blokade Gaze, te ne vjeruju da će uništenje Hamasa staviti Izrael u bolji položaj, već da će mu donijeti više problema na međunarodnoj sceni“, rekao je Eldar.   

Liebermanova ostavka uslijedila je nakon što je na snagu stupilo primirje, koje je izazvalo različite reakcije suprotstavljenih strana. 

Palestinci u pojasu Gaze sinoć su slavili, a Izraelci na jugu zemlje protestovali nakon objave palestinskih frakcija da je posredstvom Egipta dogovoren prekid vatre kako bi se okončala najnovija eskalacija nasilja, prenosi Beta.

Stanovnici Gaze smatraju prekid vatre pobjedom Hamasa, koji vlada tom teritorijom, te da je Izrael poklekao zbog baražne raketne vatre.

Stotine pristalica Hamasa izašlo je na ulice slaveći vojno krilo te organizacije, preneo je AP. 

U izraelskom gradu Sderotu koji je bio meta raketa i minobacačkih projektila iz Gaze, desetine demonstranata palilo je automobilske gume, zaustavljajući saobraćaj, uzvikujući „sramota“ i „Bibi idi kući“, koristeći nadimak izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog onoga što smatra predajom pred nasiljem ekstremista.

Palestinske frakcije, uključujući Hamas, sinoć su proglasile da su prihvatile prekid vatre, a Izrael nije ništa komentarisao.

Prekid vatre proglašen je nakon što je 460 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno na izraelska pogranična područja. Izrael je u znak odmazde napao oko 160 ciljeva u pojasu Gaze.

U izraelskim udarima poginulo je sedam Palestinaca i 26 ih je ranjeno, a na izraelskoj strani poginuo je jedan Palestinac koji je radio u Izraelu, a na desetine ljudi je ranjeno.

Do eskalacije je došlo nakon što je najmanje sedam Palestinaca ubijeno u nedjelju, u tajnoj izraelskoj operaciji, na šta je Hamas odgovorio raketnom paljbom iz Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije