U zračnim udarima uništeno 168 ISIL-ovih kamiona

Zračni napadi na naftnu infrastrukturu kojom se koristi ISIL izvode se u sklopu operacije ''Tidal Wave II'' (EPA)

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama uništila je 168 kamiona s gorivom kojima se u Siriji koristila oružana grupa ISIL u trgovini naftom.

Koalicija je navela da sistematski cilja naftnu infrastrukturu kojom se koristi ISIL te da je zračnim udarima u četvrtak nanijela toj oružanoj grupi gubitak veći od dva miliona američkih dolara.

Zračni udari su izvedeni u blizini dnevnoga grada Palmire, podignutog u pustinji i upisanog na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine, objavila je koalicija u petak.

“Prekidom trgovine gorivom ili samo ozbiljnim sprečavanjem te trgovine oslabljuje se sposobnost ISIL-a da finansira svoje ratove u Iraku i Siriji kao i terorističke napade diljem svijeta”, navodi se u saopćenju.

Operacija ‘Tidal Wave II’

ISIL je osvojio Palmiru u maju 2015. te je sistematski uništavao hramove i grobnice u tome gradu bogate kulturne historije, odakle je protjeran u martu 2016. snagama sirijske vojske potpomognute Rusijom. 

Zračni napadi na naftnu infrastrukturu kojom se koristi ISIL izvode se u sklopu operacije ”Tidal Wave II”, nazvane prema operaciji bombardiranja rafinerija nafte tokom Drugog svjetskog rata.

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane je kazao ranije da je koalicija protiv ISIL-a likvidirala najmanje 50.000 njegovih boraca u Iraku i Siriji otkad je u augustu 2014. počela izvoditi zračne udare.

Izvor: Agencije