UAE angažirao američke plaćenike za atentate u Jemenu

Eksperti smatraju kako je nezamislivo da SAD ne zna da je UAE uposlio američku kompaniju za izvršavanje programa ubistava u ratu koji Washington prati (EPA)

Držeći pušku AK-4 u ruci i lizalicu u ustima, bivši član američkih Zelenih beretki skakuće u zadnjem dijelu oklopljenog SUV vozila dok se probija kroz zamračene ulice Adena, piše BuzzFeed News. Dva druga komandosa u ovoj operaciji su bivši mornarički SEAL specijalci.

Kao elitni američki borci za specijalne operacije, oni su prošli višegodišnje obuke američke vojske da zaštite Sjedinjene Američke Države. No, sada rade za drugog gazdu: privatnu američku kompaniju koju su unajmili Ujedinjeni Arapski Emirati, mala pustinjska monarhija u Zaljevu, piše portal.

Te noći 29. decembra 2015. godine, posao im je bio da izvrše ubistvo. To je, prema saznanjima BuzzFeeda, bila prva operacija ove plaćeničke organizacije. Mjesecima, u ratom razorenom Jemenu, neki od najobučenijih vojnika Amerike djelovali su kao plaćenici sumnjive legalnosti gdje su ubijali istaknute vjerske i političke ličnosti.

Meta sa Nobelovom nagradom

Meta im je te noći bio Anssaf Ali Mayo, lokalni lider političke stranke Al-Islah koju UAE smatra jemenskim ogrankom Muslimanske braće. Mnogi eksperti tvrde kako Al-Islah, čiji su članovi dobili Nobelovu nagradu za mir, nije teroristička grupa kao što je tretira UAE.

Plan plaćenika bio je postavljanje bombe na vrata sjedišta stranke kod nogometnog stadiona u centru Adena, ključnog lučkog grada Jemena. Ta eksplozija je trebala „ubiti sve u uredu“, kako je jedan od lidera ekspedicije objasnio.

Kad su stigli u 21:57 te noći, sve je bilo tiho. Muškarci su izašli iz vozila, sa oružjem na gotovs. Jedan je nosio eksploziv ka zgradi. No, nadomak vrata, jedan od članova tima je zapucao niz slabo osvjetljenu ulicu i njihov detaljno razrađen plan je otišao dovraga, nastavlja BuzzFeed.

Ova operacija, za koju se do sada nije znalo da su je američki plaćenici izveli, bila je ključni dio rata u Jemenu, brutalnog sukoba zbog kojeg djeca umiru od gladi, sela se bombardiraju, epidemija kolere hara među civilima. Bombaški napad je bio prvi u salvi neriješenih ubistava koja su usmrtila veliki broj lidera grupe.

Brojni atentati

Kompanija koja je uposlila vojnike i koja je izvršila napad zove se Spear Operations Group, sa sjedištem u američkom Delawareu i koju je osnovao Abraham Golan, harizmatični mađarsko-izraelski ugovarač sigurnosnih akcija koji živi kod Pittsburga. On je vodio tim za napad na Maya.

„Postojao je program ciljanih ubistava u Jemenu. Ja sam ga vodio, mi smo ga vodili. Potvrdio ga je UAE iz koalicije (koja se bori u Jemenu na čelu sa Saudijskom Arabijom“, rekao je Golan za BuzzFeed koji nije dobio reakciju Ambasade SAD-a u Emiratima.

Otkriće da je UAE uposlio Amerikance za ubistva dešava se u vrijeme kada svijet prati navode o ubistvu novinara Jamala Khashoggija koje je izvršila Saudijska Arabija, režim sa jakim vezama sa SAD-om i UAE-om.

Golan je naveo kako je njegov tim odgovora za brojne atentate, ali nije želio reći koje, te istakao kako SAD treba program ubistava poput njegovog.

„Volio bih da se povede debata o tome. Možda sam čudovište i možda trebam u zatvor, ali sam u pravu.“

Eksperti smatraju kako je nezamislivo da SAD ne zna da je UAE uposlio američku kompaniju za izvršavanje programa ubistava u ratu koji Washington prati.

Kako navode izvori bliski operaciji, jedan od plaćenika je bio član CIA-e, drugi oficir specijalnih snaga Nacionalne garde Marylanda, a treći je bio mornarički rezervista sa pristupom najvišem stepenu tajni.

Pit bull UAE-a

Njihov domaćin bio je Mohammed Dahlan, bivši šef sigurnosti Palestinske samouprave. Ni on nije odgovorio BuzzFeedu za komentar. Odrastao je u izbjegličkom kampu u Gazi, a tokom intifade 1980-ih postao je veliki politički igrač.

Deceniju kasnije je postao šef osiguranja Palestinske samouprave i nadgledao je žestoki okršaj sa Hamasom 1995. i 1996. godine. Kasnije je sreo američkog predsjednika Georgea W. Busha i razvio jake veze sa CIA-om.

Iako je kotirao jedno vrijeme kao mogući lider Palestinske samouprave, 2007. godine je pao u nemilost i bio optužen od strane tog tijela za korupciju, te od Hamasa za saradnju sa CIA-om i Izraelom.

Kao čovjek bez države, prebjegao je u UAE gdje je postao ključni saveznik prijestolonasljednika UAE-a Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana koji je poznat kao pravi vladar Abu Dabija.

Bivši pripadnik CIA-e koji poznaje Dahlana kazao je: „UAE ga je uzeo kao svog pit bulla“.

Prijatelj sa Arkanom

Golan, koji njeguje bradu i puši Marlboro, zrači entuzijazmom, a bivši član CIA-e ga opisuje kao „dobrog trgovca“. Sa druge strane, Golan je veoma načitan, često citira filozofe i književnike, a u razgovoru ponavlja riječi Andrea Malrauxa: „Čovjek nije ono što misli da jeste, već ono što krije“.

On navodi kako je obrazovan u Francuskoj, da je bio dio francuske Legije stranaca i kako je putovao širom svijeta i često izvršavao poslove iz domena sigurnosti. Kaže kako je u Beogradu bio prijatelj sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, ubijenim 2001. godine.

„Veoma poštujem Arkana“, rekao je Golan za BuzzFeed.

No, kada je riječ o UAE-u koji ima veliko bogatstvo, ali samo milion stanovnika, ova država se oslanja na migrantske radnike, pa i vojnike. Od 2009. godine Ministarstvo odbrane SA-a je odobrilo ugovore „teške“ 27 milijardi dolara za prodaju oružja i usluge odbrane.

Pošto su organizirana ubistva postala svakodnevnica u regiji Zaljeva, UAE je zadobio „vlastiti apetit“ u toj sferi, navodi BuzzFeed. Država je počela pokazivati sve veće vojne mišiće i 2015. je postala veliki igrač u ratu u Jemenu. Brzo je za metu uzela Al-Islah, stranku koja je osvojila više od 20 posto glasova na parlamentarnim izborima 2003. godine.

Zatvoren u Srbiji

Jedan od novijih članova tima Spear, angažiran početkom 2016. godine, bio je veteran SEAL-ovog Tima 6 Daniel Corbett za koga navode kako je vrhunski vojnik i kako je učestvovao u brojnim angažmanima boraca u Afganistanu i Iraku.

U vrijeme angažmana je bio među rezervistima specijalnih mornaričkih snaga, pa ga je američka vojska mogla razmjestiti kad god je željela. No, on je uzeo otpremninu od države i trebao se pojavljivati na mjesečnim vježbama. Ipak, boravio je kao privatni uposlenik u Jemenu gdje je radio za privatnu vojsku. Nije jasno da li je i sam bio umiješan u misije atentatora.

U misterioznom razvoju situacije, Corbett je trenutno u zatvoru u Srbiji gdje je predmet istrage zbog nelegalnog posjedovanja oružja. Ovaj američki veteran u srbijanskom zatvoru se nalazi od februara 2018. godine.

Mnogo o Spearovim plaćenicima ostaje nepoznato, piše BuzzFeed, te dodaje kako učesnici operacija jasno govore kako nemaju želju objasniti šta se zbivalo. Bivši član Zelenih beretki, onaj što je bio sa lizalicom na početku priče, poslao je poruku BuzzFeedu:

„Velika priča za vas mogla je biti tragična za učesnike dešavanja; naročito ako je riječ o dobrim ljudima koji rade ispravno, ali ne i uvijek zakonito.“

Izvor: Agencije