UAE dao Srbiji milijardu dolara zajma

Vučić istakao da Srbija nikada ranije nije dobila povoljniji kredit (EPA)

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić saopćio je da je Srbija dobila milijardu dolara zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), čime će na godišnjem nivou uštedjeti 40 miliona dolara, odnosno približno 400 miliona dolara za deset godina, javlja Anadolija.

Vučić je na otvorenoj sjednici Vlade, na kojoj je zaključak o prihvatanju zajma od UAE-a usvojen jednoglasno, istakao da Srbija nikada ranije nije dobila povoljniji kredit te izrazio nadu da će dio novca biti iskorišten za vraćanje dugova, dok će dio biti uložen u podsticanje privrede.

Prebrođavanje socijalnog efekta krize

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić objasnio je da je zajam prihvaćen uz kamatnu stopu od dva posto i rok dospijeća od deset godina, a otplata će početi šest mjeseci od datuma povlačenja novca.

“Glavnica se neće otplaćivati do kraja perioda, što znači da postoji grejs period od deset godina na glavnicu. Novac će biti prebačen u jednoj tranši onog momenta kada Srbija ispuni uslove za to, odnosno kada Skupština Srbije ratifikuje kredit, što će najverovatnije biti početkom drugog kvartala 2014. godine”, objasnio je Krstić.

Istakao je da ne postoje uvjeti vezani za trošenje novca i da se razmatraju najbolje opcije kako će se potrošiti.

“Deo novca će nam omogućiti da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i da damo zamajac stranim i domaćim investitorima”, poručio je Krstić, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Izvor: Agencije