UAE ne dozvoljava majci da odvede bebu u Katar

Odluke o prekidanju odnosa s Katarom pretvorile su se u kršenja međunarodnih konvencija, deklaracija i sporazuma o ljudskim pravima (Reuters)

Nacionalna komisija za ljudska prava (NHRC)u Kataru i katarski medijI navode da su Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili katarskoj državljanki, koja mora napustiti zemlju, da povede dijete sa sobom u Katar, uz obrazloženje da je ono državljanin Emirata. 

U članku naslovljenom “Kad politika udari na ljudska prava”, urednik katarskog lista Al-Sharq Sadeq al-Ammary pita: “Je li ovo politika? Da se majka odvaja od djeteta ili otac od porodice samo zato što imaju katarsko državljanstvo?”

Predsjednik NHRC-a Ali Bin Samikh Al Marri potvrdio je da je Komisija dobila poziv katarske državljanke udate za Emiraćanina zbog zabrane da povede bebu sa sobom u Katar, uz obrazloženje da je dijete državljanin Emirata, što predstavlja kršenje prava na spajanje porodica.

Al Marri je ukazao i na brojne slučajeve u kojima se od katarskih studenata u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, tri zaljevske zemlje koje su prekinule odnose sa Katarom, traži da odmah napuste ove države i ne dozvoljava im se da završe ispite na posljednjem roku.

Kršenje ljudskih prava

Rekao je da su se odluke o prekidanju odnosa s Katarom pretvorile u kršenja međunarodnih konvencija, deklaracija i sporazuma o ljudskim pravima.

Al Marri je istakao da se na ovaj način krše prava na slobodu kretanja, obrazovanja, zdravlja i spajanja porodica. Također se vrši prisilna deportacija te uskraćuje pravo na privatno vlasništvo i rad, ističući da je NHRC primijetio veliki broj kršenja prava u ovim oblastima.

Kaže da je komisija u protekla dva dana zaprimila brojne žalbe i pozive od građana sa državljanstvom Katara, Saudijske Arabije, UAE-a i Bahreina, što samo potvrđuje da su ove odluke dovele do kršenja ljudskih prava.

Al Marri je upozorio da su građani s katarskim državljanstvom dovedeni u nehumanu situaciju zbog zahtjeva da napuste ove tri države i to bez opravdanog razloga.

Bilo je jasno da će doći do prisilne deportacije, jer je nakon odluke o prekidu odnosa s Katarom dat rok od 14 dana za napuštanje ovih zemalja, kaže on. Prema njegovim riječima, NHRC je zapazio slučajeve u kojima se od građana s katarskim državljanstvom na teritorijama tri zaljevske države traži da pod hitno napuste zemlju i da se oni prisilno udaljavaju.

Brojne primjedbe

Također su zabilježene i povrede prava na imovinu, budući da je hiljadama građana u državama koje su članice Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC), a vlasnici su tvornica i trgovačkih kompanija u Kataru i tri zaljevske zemlje, sada zabranjeno da uđu u ove države i upravljaju svojom imovinom.   

Al Marri je upozorio, na temelju ranije spomenutog, na daljnje kršenje prava, što će utjecati na mir i sigurnost stanovnika te dovesti do ozbiljnih i složenih posljedica. Stoga je pozvao organizacije za ljudska prava i Ured visokog komesara za ljudska prava UN-a u da što prije interveniraju kod vlada Saudijske Arabije, UAE i Bahreina kako bi se zaustavilo kršenje prava kao posljedica odluke o zatvaranju kopnene, pomorske i zračne granice tih zemalja sa Katarom te zabrani putovanja i boravka.

Skrenuo je pažnju da je NHRC, nakon što je zaprimio brojne žalbe i prigovore osoba pogođenih ovakvom odlukom, stupio u kontakt i razgovarao s velikim brojem relevantnih međunarodnih organizacija, kao što su: Ured visokog komesara za ljudska prava, Amnesty Internaional, specijalni izvjestitelj UN-a za pravo na slobodu kretanja, specijalni izvjestitelj za pravo na obrazovanje i specijalni izvjestitelj o nasilju nad ženama, te Radna grupa za pitanje ljudskih prava.

Izvor: Al Jazeera