UAE pomogao separatistima da osvoje bazu u Adenu

Separatistički SRF je sada preuzeo kontrolu nad većim dijelom Adena i izborio se do kapija Palate Al-Mashaiq gdje je sjedište jemenske Vlade (Al Jazeera)

Visokopozicionirani jemenski zvaničnik kazao je za Al Jazeeru kako su separatisti sa juga države, uz pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata, preuzeli kontrolu nad ključnom vojnom bazom na priobalnom gradu Adenu nakon što je borbeni avion UAE-a bombardirao tu lokaciju.

Zvaničnik je kazao Al Jazeeri kako su borci Snaga južnog otpora (SRF), oružanog krila Južnog tranzicijskog vijeća (STC) koje traži odvajanje južnog Jemena, preuzeli bazu u utorak uprkos prekidu vatre koje su dogovorili koalicijski partneri Saudijska Arabija i UAE nešto ranije.

U objavi na Twitteru, zvaničnik jemenske Vlade Mukhtar al-Rahbi napisao je: „Avion arapske koalicije, koja je kazala da dolazi pomoći legitimnost [jemenske međunarodno priznate Vlade], bombardirao je bazu Četvrte brigade. Kakva farsa.“

Snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju guste stubove crnog dima kako se izdižu iznad baze koja se nalazi u Dar Saadu, sjevernom dijelu Adena.

Osvajanje sjedišta Četvrte brigade je najvećih uspjeh separatista od početka borbi u nedjelju.

Izvor Al Jazeere navodi kako je SRF sada preuzeo kontrolu nad većim dijelom Adena i izborio se do kapija Palate Al-Mashaiq gdje je sjedište jemenske Vlade. Izvor dodaje kako su premijer Ahmed Bin Daghr i nekoliko ministara ostali u zgradi i kako separatisti još nisu osvojili tu zgradu.

“Državni udar”

Borbe u Adenu su izbile u nedjelju kada je STC naredio jemenskom predsjedniku Abd-Rabuu Mansouru Hadiju da otpusti premijera i kabinet Vlade ili da se suoči sa svrgavanjem.

Separatisti optužuju Vladu Bin Dahgra za „raširenu korupciju“ koja je dovela do „propasti ekonomske, sigurnosne i socijalne situacije kakva nije viđena u historiji juga“.

Hadi je odbacio ultimatum za koji je kazao kako je to „državni udar“ separatista.

Od nedjelje je poginulo najmanje 36 osoba, dok ih je ranjeno 185, navodi Međunarodni komitet Crvenog križa.

Dešavanja u Adenu su otkrila duboke podjele između Hadijeve administracije i saudijsko-emiratske koalicije. Marta 2015. je UAE ušao u rat u Jemenu kao dio koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, a koja je željela anulirati osvajanja pobunjeničkog pokreta Husi koji je preuzeo većinu države, uključujući i prijestolnicu Sanu.

U protekle tri godine, koalicija nije uspjela ispuniti svoj cilj, odnosno povratak „legitimne“ Hadijeve Vlade.

Izvor: Al Jazeera