UAE ublažio zabranu protoka robe s Katarom

Najveći svjetski izvoznik prirodnog gasa je nakon nametanja blokade uspostavio nove trgovačke veze (Ilustracija)

Ujedinjeni Arapski Emirati ublažili su zabranu protoka robe sa Katarom, koja je uvedena u sklopu političkog i ekonomskog bojkota Dohe, tvrde izvori iz luke i industrije, prenosi Reuters.

UAE, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrein u junu 2017. godine su prekinuli diplomatske, trgovačke i saobraćajne veze sa Katarom, zbog, kako su rekli, podrške Dohe terorizmu, što mala zemlja negira. Osim toga, optužuju Katar da održava previše bliske odnose s Iranom.

Tada, Kataru je nametnuta zračna, kopnena i pomorska blokada. Sve granice, uključujući i pomorske, s tom zaljevskom državom bile su zatvorene, avionske linije obustavljene, a građani Katara iz četiri države koje su nametnule blokadu – protjerani.

No, kako tvrdi Reuters, odredbom Luka Abu Dhabija iz 12. februara, poništena je dosadašnja direktiva kojom se zabranjuje transport tereta porijeklom iz Katara iz teritorijalnih voda i luka UAE-a, kao i onog porijeklom iz Emirata koji dolazi iz Katara.

Ostaju političke tenzije 

Zabrana za plovila sa katarskom zastavom, koja su u vlasništvu katarskih kompanija i državljana, ostaje na snazi.

Industrijski izvori rekli su Reutersu da se nova odredba odnosi na sve luke u UAE-u.

Zvaničnici dvije zaljevske zemlje nisu odmah odgovorile na Reutersov upit o komentaru ove informacije.

Prema podacima Refinitiva, u luku Jebel Ali Port u Dubaiju 20. februara je uplovio teretni brod MSC ELSA 3 sa zastavom Liberije, koji je došao iz katarskog Umm Saida.

Još uvijek nije jasno da li je ovaj potez UAE-a vezan za žalbe koje su podnijete Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO), a koje se odnose na tenzije u zaljevu.

Katar je u julu 2017. godine podnio žalbu WTO-u, kako bi osporio trgovački bojkot koji mu je nametnut.

Prošlog mjeseca, žalbu Svjetskoj organizaciji podnijeli su i Emirati, koji su negodovali što je Doha uvela zabranu za njihove proizvode.

Na političkom polju, još uvijek nema znakova da bi tenzije mogle biti ublažene.

UAE i Saudijska Arabije tvrde da spor nije njihov prioritet, te da Katar mora ispuniti njihove uslove prije nego što ukinu blokadu.

Uspostavljene nove veze

S druge strane, Katar naglašava da, iako bi ova zemlja voljela da se spor riješi, „ide dalje“, a prošle godine, Doha se povukla iz naftne organizacije OPEC, čiji je lider Saudijska Arabija.

Diplomate u Zaljevu navode da je bojkot podigao troškove kompanijama koje posluju u regiji, te da su brodovi prisiljeni tražiti podršku u lukama trećih zemalja kada plove na rutama između Katara i UAE-a.

Katarska ekonomija je dosta dobro podnijela bojkot, zahvaljujući bogatstvu kojim je vlada podržala finansijski sektor.

Najveći svjetski izvoznik prirodnog gasa je, također, uspostavio nove trgovačke veze kako bi podmirio domaću potražnju, uključujući dotok hrane i građevinskog materijala neophodnog za pripremu organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

I katarski emir Sheik Tamim bin Hamad Al Thani i ministar vanjskih poslova Sheik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani ponavljali su da je njihova država spremna pregovarati sa zemljama koje su joj nametnuli blokadu te su pozdravili pozive međunarodnih čelnika na razgovore. No, uprkos ozbiljnim naporima kuvajtskih, američkih i evropskih posrednika, situacija je ostala neriješena.

Izvor: Agencije