Uber uvodi taksi vozila bez vozača

Uber, kompanija poznata po inovativnom pristupu pružanju usluga taksi prijevoza, u američkom gradu Pittsburghu testira novu flotu vozila kojima neće upravljati vozači.

Al Jazeerin reporter Shihab Rattansi donio je priču o novoj usluzi kontroverzne kompanije, budući da je mnogo implikacija koje proizilaze iz eksperimenta sa taksijem bez vozača.

No tokom prezentacije za medije, Uber je odbio odgovoriti na pitanja novinara. Sve što se čulo bila je izjava koju je dao Anthony Levandowski: “Prije 60 godina imali smo reklamu u kojoj obitelj na zadnjem sjedištu automobila igra domine, a nitko ne vozi”.

Ono što se doznalo jest da se odabrani klijenti Pittsburghom mogu provozati autom bez vozača. U svakom vozilu će biti dva uposlenika Ubera, koji će preuzeti kontrolu nad vozilom u slučaju problema.

Također, u saveznoj državi Pensilvaniji ne postoje zakoni koji regulira korištenje autonomnih vozila, a Uber nije obavezan podatke do kojih dođe dostaviti gradskim vlastima i njegovim stanovnicima.

Situacija liči na Divlji zapad

Neki brinu da je zbog istraživanja kada je riječ o automatizaciji taj grad dozvolio da postane veliki korporativni laboratorij bez adekvatnog nadzora.

“Za Uber ova situacija sliči na Divlji zapad. Mogu raditi što žele. Oni odlučuju koju će tehnologiju koristiti i je li sigurno koristiti tu tehnologiju u određenim uvjetima, kao na primjer u olujnom vremenu”, ukazuje Illah Nourbakhsh, profesor robotike.

Uber tvrdi kako iza nastojanja da se uvedu autonomna vozila ne stoji želja za većim profitom. Kažu da ih zanima sigurnost: zbog ljudske greške u prometnim nesrećama svaki dan ginu 3.000 ljudi širom svijeta.

Gradonačelnik Pittsburgha Bill Perduto kaže da katkad inovacije moraju prethoditi zakonskim rješenjima, iako i njega brinu motivi Ubera.

“Bilo bi dobro da lokalne vlade razmišljaju poput start up kompanija, što je u SAD-u veoma rijetka pojava, jer naše vlasti ne žele riskirati. Ako ne riskirate, nećete otkriti nove korisne tehnologije”, tvrdi Perduto.

“Priča o boljoj kvaliteti života je besmislica. Pogledajte automatske blagajne u supermarketima. Sporije su od radnika na blagajni, dakle, usluga je gora za kupce. no, supermarketi ih koriste jer su jeftinije i manje ih koštaju. Uber samo treba osmisliti uslugu koja je dovoljno dobra da je počnemo koristiti i svi ćemo odbaciti uslugu koja je bolja za nas. Ako pređemo na novu uslugu, više nema povratka”, upozorava profesor Nourbakhsh.

Uber je odbio komentirati te konstatacije.

Izvor: Al Jazeera