Ubica biskupa osuđen na 15 godina zatvora

Biskupa Padovesea je u junu 2010. godine nožem, u vrtu njegove kuće u Iskenderunu, ubio njegov tadašnji vozač Murat Altun (Reuters)

Sud u turskom gradu Iskenderun osudio je 28-godišnjeg Murata Altuna, koji je 2010. ubio monsinjora Luigija Padovesea, apostolskog vikara Anadolije i predsjednika turske biskupske konferencije, na 15 godina zatvora, objavila je biskupska konferencija u srijedu.

Biskupa Padovesea, predsjednika Turske biskupske konferencije (CET) u junu 2010. godine nožem je u vrtu njegove kuće u Iskenderunu ubio njegov tadašnji vozač Altun.

Sud nije prihvatio hipotezu o mogućnosti politički motiviranog ubistva ili organiziranom kriminalu, rekao je za agenciju AFP predstavnik turske biskupske konferencije.

Mehmet Celalettin Lekesiz, guverner pokrajine Hatayje, u kojoj se nalazi Iskenderun, još je na početku istrage isključio mogućnost „političkog ubistva“ svećenika, italijanskog državljanina rođenog 1947. u Milanu.

Psihičke tegobe

Altun se liječio zbog psihičkih tegoba, a biskupov je vozač bio četiri i po godine.

Mala katolička zajednica u Turskoj ima gotovo 28.000 članova, a na njene članove je u posljednjih nekoliko godina počinjeno više napada.

Katolički svećenik, također Italijan, Andrea Santoro (61) ubijen je 2006. godine iz vatrenog oružja u Trabzonu, a za njegovo ubistvo 19-godišnju zatvorsku kaznu služi turski mladić.

Iskenderun je važan za kršćanstvo jer se u obližnjoj Antiohiji nalazi pećina u kojoj je, kako se vjeruje, propovijedao apostol Petar i gdje su se tajno okupljali prvi kršćani.

Grad i okolica smatraju se jednim od najstarijih kršćanskih centara.

Izvor: Agencije