Ubica djevojčice iz Bajmoka mesar iz Surčina [VIDEO]


Izvor: Tanjug

Ubica Tijane Jurić iz Bajmoka je mesar Dragan Ðurić iz Surčina, izjavio je  u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je “monstrum Ðurić” (1980) priveden, da je zločin priznao i da je policiju odveo do mjesta na kome je zakopao žrtvu, desetak kilometra od Sombora.

Stefanović je kazao da je Ðurić, koji je priznao da je ubio i zakopao Tijanu Jurić (15), “pao” na poligrafu, a zatim i priznao krivično djelo.


Mjesto gdje je pronađeno tijelo Tijane Jurić [Tanjug]

Ministar je rekao da je osumnjičeni za svirepo ubistvo imao neke manje prijestupe, ali ništa slično ovome, a dodao je i da je u pitanju veoma krupan čovjek, otprilike dva metra visine i 100 kilograma težine, prenosi beogradski portal B92.

Bez znakova kajanja

Stefanović je kazao da je policija počela opservaciju, pratila ponašanje Ðurića u mesari u kojoj je radio i da on nije pokazivao nikakve znake da je nešto tako počinio, ali da je dao nalog policiji da ga privede, u nadi da je možda Tijana Jurić negdje u kući.

Kako je rekao, Ðurić nije pokazivao nikakve znake kajanja i ljudskog ponašanja u tom smislu.

Odveden je na poligraf i tamo se pokazalo da je lagao u odgovorima na sva pitanja.

Djevojčici je skinuo odjeću i na deponiji, desetak kilometara od Sombora, zakopao beživotno tijelo.

Nakon toga u daljoj obradi priznao je ubistvo i policiju odveo do mjesta gdje je zakopao tijelo djevojčice.

Ðurić je, po onome što je do sada utvrđeno, udario djevojčicu automobilom, a onda, umjesto da joj pomogne, uhvatio je za vrat, udarao je, a zatim uvukao u kola.

Nakon toga je djevojčici skinuo odjeću i na deponiji, desetak kilometara od Sombora, zakopao beživotno tijelo.

Obdukcija će pokazati da li je bilo silovanja, kao i druge detalje detalje zločina, rekao je Stefanović i još jednom ponovio da očekuje, kao roditelj, da tako nešto ne prođe bez najteže kazne koja se u ovoj zemlji može izreći.

On je naveo da mu je zbog ovakvih zločina ponekad žao što je u Srbiji ukinuta smrtna kazna, uz ocjenu da društvo u Srbiji još nije zrelo za “evropske norme ponašanja”.

Odgovarajući na pitanja, Stefanović je naveo da se ubica i Tijana Jurić nikada ranije nisu sreli.


Nebojša Stefanović o istrazi [Tanjug]

Tijana Jurić je posljednji put viđena 26. jula u 00:25 sati, nedaleko od Sportskog centra “Rata” u Bajmoku.

Oko ponoći je bila u društvu prijateljice i prijatelja. Na putu do kuće sjetila se da nije vratila jaknu prijatelju i vratila se nazad.

Na neasfaltiranom dijelu puta pronađeni su predmeti koji, prema izjavi majke, pripadaju nestaloj djevojčici, a odmah poslije nestanka djevojčice u potragu su se uključili mađarska policija, Europol, Interpol i međunarodna stranica posvećena nestaloj djeci u Evropi.

Tijana Jurić se u petak, 25. jula, vratila sa mora, vozom je otišla u Bajmok i javila se majci.

Zatim je otišla na turnir u Ratu i cijelu je večer provela s prijateljima.

Prijatelj pronašao patiku

Oko ponoći je bila u društvu prijateljice i prijatelja.

Na putu do kuće sjetila se da nije vratila jaknu prijatelju i vratila se nazad, piše beogradski portal Blic.

U 00:25 sati srela je druge prijatelje i nastavila prema Ratu.

Prijatelj koji ju je pratio do kuće nazvao je onog čiju je jaknu imala i pitao je li stigla.

Kako je nije bilo, on je krenuo ususret njoj i, nakon nekoliko stotina metara, pronašao je njenu patiku.

Od trenutka u kojem je posljednji put viđena do pronalaska patike prošlo je najviše sedam minuta, prenosi hrvatski portal Index.

Prijatelji su odmah krenuli u potragu za njom, a u 1:30 sati uključila se i policija.

Idući dan pojavila se informacija da je viđena u Mađarskoj, ali ona nije potvrđena.

Kazna zatvora od 30 do 40 godina

Za teško ubistvo Tijane Jurić počiniocu prijeti kazna zatvora od 30 do 40 godina, pošto je u Srbiji, kao i u drugim evropskim državama, ukinuta smrtna kazna, izjavio je u četvrtak ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

“Nekada se za ovakva krivična dela izricala smrtna kazna, ali kao i sve druge evropske države, morali smo da je izbrišemo iz našeg Krivičnog zakonika. Mi, kao član Savate Evrope, moramo da poštujemo Evropsku povelju koja zabranjuje smrtnu kaznu”, rekao je on novinarima Beogradu.

Dalji tok ovog postupka u vezi s otmicom i ubistvom djevojčice, prema riječima ministra, u rukama je tužilaštva i suda, prenosi Tanjug.

“Ne želim da komentarišem, ali sam siguran da će onaj ko bude odlučivao biti svestan okolnosti ovog slučaja i uznemirenja javnosti koje je izazvao”, istakao je Selaković.

Na pitanje da li se razmatra ponovno uvođenje smrtne kazne, Selaković je kazao da ne zna da je neko do sada pokrenuo to pitanje, ističući da Evropska povelja zabranjuje smrtnu kaznu.

Slučaj Antonije Bilić 

Prije tri godine sličan slučaj potresao je Hrvatsku i cijelu regiju.

Autostopirajući u Drnišu 7. juna 2011. godine, 17-godišnja Antonija Bilić ušla je u kamion Dragana Paravinje i za nju se nije znalo do novembra 2012. godine, kada su njeni posmrtni ostaci pronađeni u mjestu Modruš kod Josipdola, u Karlovačkoj županiji.

Za ubistvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić prvobitno je osuđen Paravinja na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Hrvatske vratio postupak na ponovljeno suđenje, utvrdivši da u prvostepenom postupku ničim nije dokazan pokušaj silovanja.

U toku je ponovljeni postupak suđenja Paravinji.

Izvor: Agencije