Ubijen jedan od komandanata Fronta al-Nusra

Napad na lidere Al-Nusre izvele su sirijske vojne snage (EPA)

U eksploziji, čija meta su bili najviši zvaničnici sirijskog ogranka Al-Kaide, Fronta al-Nusra, ubijen je komandant te grupe, general Abu Hammam al-Shami, naveli su izvori iz Fronta al-Nusra.

Državna agencija SANA izvijestila je da je Shami ubijen u specijalnoj akciji vojske u provinciji Idlib u četvrtak.

Kako je prenio Reuters, on je jedna od najistaknutijih ličnosti sirijskog ogranka Al-Kaide koji je ubijen od njegovog formiranja 2013. godine.

Shami se borio u Afganistanu, Iraku i Siriji, naveli su izvori iz Fronta al-Nusra.

Napad se dogodio u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, dok je u toku bio sastanak zvaničnika ogranka Al-Kaide u Siriji.

Prošle sedmice članovi oružane grupe rekli su da je eksploziju izazvao zračni udar međunarodne koalicije koju predvodi SAD, izvijestio je Reuters.

Zračni napad desio se dan nakon što je ova grupa preuzela odgovornost za smrtonosni napad na sjedište obavještajne službe u Halepu.

Napadi na snage sigurnosti

Pukovnik Steve Warren, glasnogovornik Pentagona, izjavio je: “Ne možemo potvrditi novinske izvještaje o smrti viših lidera Al-Nusre u blizini pokrajine Idlib.”

“Snage SAD-a i koalicije nisu vršile zračne udare u blizini tog mjesta u posljednjih nekoliko dana.”

Al-Nusra se prvi put pojavila na internetu početkom 2012. godine, kada su preuzeli odgovornost za samoubilačke napade u Halepu i Damasku.

Dobro naoružana grupa, sastavljena od obučenih boraca, od tada je izvršila brojne napade na snage sigurnosti, kao i na druge oružane grupe u zemlji.

Njeni lideri sada, navodno, razmatraju prekidanje veze s Al-Kaidom kako bi formirali čisto sirijski entitet.

Takvo preustrojstvo moglo bi grupi donijeti više sredstava, budući da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uvelo sankcije Al-Nusri, a SAD ju je označio kao terorističku grupu.

Izvor: Al Jazeera i agencije