Ubijen kandidat za odbornika na Kosovu

Kandidat za odbornika Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Bekim Birinxhiku, ubijen je u subotu u Skenderaju (Srbica), potvrdila je kosovska policija za Al Jazeeru.

Ibrahim Sadriu, portparol kosovske policije, kazao je da je kandidata partije AAK ubio pripadnik policije u civilu, koji je sa ubijenim imao lični nesporazum. Pucao je na ubijenog službenim pištoljem iz vozila u pokretu.

Policajac osumnjičen za ubistvo Birinxhikua u međuvremenu se predao policiji.

“Policijski službenik se predao i uhapšen je, nakon što mu je oduzeto oružje”, kazao je Sadriu.

On je ranije izjavio da ubistvo nije politički motivisano.
 
Kako navodi prištinski portal Zeri, pozivajući se na svjedoke, nepoznati počinioci su otvorili vatru na kandidata za odbornika stranke Ramusha Haradinaja u trenutku dok je razgovarao telefonom na parkingu restorana.

Birinxhiku (38), bivši borac Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i ratni invalid, ubijen je u subotu nešto iza 16 sati.

Prema navodima svjedoka, Birinxhiku je od nepoznate osobe primio poziv za sastanak na parkiralištu u blizini džamije, gdje je na njega ispaljen smrtonosni hitac.

Portal Zeri navodi da je Birinxhiku za vrijeme rata 1999. bio dva puta ranjen. Nakon rata razvio je uspješan porodični posao.

Napadnut kandidat za gradonačelnika

U kasnim večernjim satima u petak, napadnut je Krstimir Pantić, kandidat Građanske inicijative Srpska za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

Pantić je rekao da se incident dogodio ispred njegove zgrade kada su dvojica maskiranih napadača nasrnula na njega.

Pantić je danas u Beogradu kazao novinarima da je cilj napada bila njegova likvidacija, ali i naveo da želi da vjeruje da će to biti posljednji politički motivisan napad na Srbe u Mitrovici.

Pozvao je kosovske Srbe da izađu na izbore u nedjelju i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština.

Govoreći o napadu, Pantić je ranije kazao: “Sreća je da sam kod sebe imao torbicu za koju su napadači, pretpostavljam, pomislili da je oružje i nakon nekoliko udaraca pobegli. Ne znam tačno, ali mislim da se radi o mlađim osobama starosti do 20 godina”.

Pantiću je u mitrovičkoj bolnici sanirana povreda na bradi, te je pušten kući.

Ppredsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je rekao: “Pozivam državu da najozbiljnije reaguje i da ne dozvoli da se ovakvi incidenti dešavaju”, istakavši da se ne može dozvoliti da pobijede “huligani i batinaši”.

Stefanović  i Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo, su rekli da Pantić predstavlja Srbiju i da je napad na njega napad na državu.

Obojica su pozvali Srbe na Kosovu da izađu na izbore.

Šef misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) na Kosovu Jean-Claude Schlumberger osudio je napad na Pantića.

“U više navrata sam reagovao protiv upotrebe sile i pokušaja miniranja prava glasača na sjeveru Kosova da slobodno iskoriste svoje pravo glasa. Sinoćnji napad na Pantića je posljednji u seriji takvih pokušaja, što oštro osuđujem”, naglasio je on.

On je u saopštenju pozvao izvršne vlasti da istraže ovaj napad i kazne počinioce, te kazao da ima povjerenja u bezbjednosne snage na Kosovu da će preduzeti sve potrebne mjere u obezbjeđivanju sigurnog okruženja za sutrašnje izbore.

Sigurnosne pripreme za izbore

Dan prije lokalnih izbora na Kosovu predizborna je tišina. U toku su posljednje pripreme da bi izbori protekli bez problema. 

U uredu predsjednice Kosova Atifete Jahjaga održan je sastanak svih aktera koji će sutra, na dan izbora, imati zadatak da omoguće sigurnost građanima Kosova.

Predsjednica  je pozvala sve građane da u što većem broju izađu na glasanje.

“Glasovi građana Kosova su nedodirljivi i slobodni, svaki pokušaj  manipulacije glasovima građana Republike Kosova će se najoštrije kazniti”, kazala je Jahjaga.

I u Centralnoj izbornoj komisiji kažu da su preuzeli sve mjere da proces teče bez problema.    

“Od samog početka preuzeli smo mjere da se poboljša tok procesa. Mislim da i na aspektu dokumentacije, a i po aktivnostima stojimo pripremljeni bolje nego ikad.  Očekujemo da će sutra sve teći bez problema”, kazao je član CIK-a Betim Gjoshi.       

Na dan izbora na dužnosti će biti i više od 5.000 kosovskih policajaca, a u slučaju potrebe imaće i podršku EULEX policije i vojnika KFOR-a, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Na sjeveru Kosova gde se vodi i kampanja protiv izbora, situacija je napeta, ali u policiji kažu da ne očekuju probleme i da su spremni da odgovore na svaku situaciju. 

“Policija će postupiti po operativnom planu i naredbama iz glavnog štaba – dakle bićemo uključeni aktivno od samog početka na praćenju materjala, obezbeđenju glasačkih mesta i normalno, povratku i pratnji materjala do centra gde se oduzima, odnosno predaje taj glasački materijal”, kazao je Željko Bojić, regionalni šef operative u kosovskoj policiji.

“Posebne mere bezbednosti poduzimaju se na severu  gde su Srbi podeljeni na one koji su za i one koji se protive  učešću na kosovskim  izborima, a međunarodne vlasti, te vlasti u Prištini i Beogradu ponovile su pozive građanima da izađu na birališta”, javio je Ahmetaj.

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović javlja da se na Kosovu Polju nalazi centar za prebrojavanje glasova, gdje će biti dopremljene glasačke kutije.

Apel UN-a

Kako tvrde u CIK-u, biće provjereno da li je bilo nekih izbornih nepravilnosti.

Glasači na Kosovu dobijaju dva glasačka listića – biraju odbornike u skupštinama opštona i gradonačelnike.

Mnogi se pitaju hoće li biti problema jer veliki broj građana Kosova ima dokumenta Republike Srbije.

Predsjednica CIK-a Valdete Daka kaže da je sve regulisano zakonom.

“Svi validni dokumenti biće priznati kao identifikacioni dokumenti, jer se glasa samo glasačkim listićem, a identifikacija se vrši identifikacionim dokumentom”, kaže Daka.

Uoči nedjeljnih lokalnih izbora na Kosovu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je kosovske birače da učestvuju na izborima.

Njegov glasnogovornik je rekao da Ban poziva sve strane “da održe najviše standarde demokratije i pokažu potpuno poštovanje za različite stavove populacije”.

Ban je poručio da će slobodni i fer izbori u nedjelju označiti prekretnicu u jačanju mira i sigurnosti na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije