Ubijen komandant kurdskih vojnih snaga

Gubici u okolici grada Kirkuka su teško pogodili kurdske snage koje su se do sada borile protiv ISIL-a (AP)

U sukobima sa pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) poginuo je visokopozicionirani kurdski vojni komandant i osam njegovih boraca.

Ove pogibije desile su se kod sjevernog iračkog grada Kirkuk u petak, naveli su zvaničnici, a prenijela agencija AP.

Žrtve u, naftom bogatom, Kirkuku žestok su udar iračkim Kurdima koji su na prvoj fronti borbe protiv ISIL-a.

Ova oružana grupa osvojila je trećinu Iraka i Sirije u munjevitom ratu prošle godine, podsjeća američka agencija.

Ubijeni komandant je kurdski brigadni general Shirko Fatih, a on i njegovih osam boraca su poginuli kada su pripadnici ISIL-a napali pozicije boraca Pešmergi, kazao je brigadir Khatab Omar, prenosi AP.

Također u petak, u eksploziji automobila-bombe kod praznog i zatvorenog hotela, nedaleko od sjedišta policije u Kirkuku, povrijeđene su dvije osobe.

I kurdske i iračke snage sigurnosti pokušavaju protjerati borce ISIL-a iz ovog grada koji se nalazi 290 kilometara sjeverno od Bagdada.

Evakuacija stranih radnika

Nakon eksplozije, tri naoružana muškarca zauzela su pozicije unutar hotela, u centru Kirkuka, i pokrenuli žestoku borbu protiv Kurda i policije.

Nešto kasnije, kako navodi AP, u hotel su upale snage sigurnosti, a zvaničnici su saopćili kako su napadači ubijeni.

Misija UN-a u Iraku u petak je saopćila kako evakuira svoje strano osoblje iz Kirkuka u Irbil, glavni grad kurdske autonomne regije na sjeveru Iraka, zbog „brzog usložnjavanja sigurnosne situacije u gradu Kirkuk“.

Kirkuk je dom Arapa, Kurda i Turkmena, a svi imaju suprotstavljene tvrdnje o vlasništvu nad područjem koje je bogato naftom.

Kurdi žele ovaj dio Iraka pripojiti svojoj autonomnoj regiji na sjeveru države, čemu se žestoko protive Arapi i Turkmeni.

Od munjevitog napretka ISIL-a prošlog ljeta i brzog pada iračke armije, kurdske snage preuzele su kontrolu nad Kirkukom.

Ovaj grad je od tada meta čestih napada ISIL-a, u nastojanjima ove grupe da zauzme naftna polja blizu grada.

Izvor: Agencije