Ubijen komandant pobunjenika u Siriji

Abu Khaledova grupa od početka januara je u sukobu s ISIL-om na sjeveru Sirije (AFP)

Komandant pobunjenika u Siriji, bivši saborac vođa Al-Kaide Aymana al-Zawahirija i Osame bin Ladena, ubijen je u napadu bombaša samoubice u Halepu, saopćio je Islamski front, glavna koalicija pobunjenika u Siriji.

Atentat na Abu Khaleda al-Surija potvrdio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji ga je pripisao suparničkoj grupi Islamska država Irak i Levant, navodi agencija Hina.

Vođa boraca poginuo je u “samoubilačkom napadu na glavni štab Islamskog fronta u Halepu”, poručio je Islamski front na twitteru.

Saborac Al-Zawahirija

Abu Khaled al-Suri i “šestorica njegovih saboraca iz brigade Ahrar al-Sham” poginuli su u tom napadu u četvrti Al-Halq u Halepu, dodao je za AFP direktor SOHR-a Rami Abdel-Rahman, optuživši za napad bombaša ISIL-a.

Islamski front, kojem pripada grupa Ahrar al-Sham, u kojem je Abu Khaled al-Suri bio jedan od komandanata, od početka januara je u sukobu s ISIL-om na sjeveru Sirije.

Pobunjeničke mrežne stranice opisuju Abu Khaleda al-Surija kao “saborca šeika Al-Zawahirija” i ističu da je bio “blizak saradnik šeika Osame bin Ladena”, osnivača mreže kojeg je ubila američka vojska u Pakistanu 2011. godine.

Izvor: Agencije