Ubijen obavještajni oficir u Jemenu

Abd-Rabbu Mansour Hadi izražava saučešće porodici generala Farida (Reuters)

Maskirani napadači ubili su višeg obavještajnog oficira u južnom Jemenu u utorak, saopćili su lokalni i sigurnosni dužnosnici.

Pukovnik Ahmed Barmadah, zamjenik šefa Političkog ureda sigurnosti, domaće obavještajne službe, napadnut je u trenutku kada je izlazio iz kuće u lučkom gradu Mukalla, u pokrajini Hadramout, javlja Reuters.

Niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo, ali je sigurnosni dužnosnik rekao da sumnja da iza napada stoje pripadnici Al Kaide, koji se bore protiv Vlade.

Napad koji se desio u utorak posljednji je u nizu ubistava sigurnosnih dužnosnika i političara u ovoj osiromašenoj i nestabilnoj zemlji.

Napad na Al Kaidu

Najmanje 24 lica, od kojih 17 vojnika poginulo je u akciji jemenske vojske protiv pripadnika Al Kaide na istoku zemlje, koja je pokrenuta dva dana nakon ubistva jednog vojnog zvaničnika, saopćili su u utorak vojni izvori.

General Nasser Naji bin Farid, komandant centralne vojne oblasti Jemen, ubijen je prije dva dana u zasjedi koju su teroristi postavili u blizini grada Marib, oko 140 kilometara istočno od Sane.

U zasjedi su ubijena četiri oficira i šest vojnika, navode isti izvori.

Nakon ubistva generala koji je bio blizak saradnik predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija, jemenski vojnici su, uz podršku avijacije, pokrenuli akciju u regionu Wadi Abida.

Pripadnici Al Kaide pojačali su napade na vojne oficire i službe sigurnosti uglavnom u južnom i istočnom dijelu zemlje.

Izvor: Agencije