Ubijen parlamentarni zastupnik u Iraku

U provinciji Anbar, u kojoj je dominantna iračka sunijska manjina, u posljednje tri sedmice organiziraju se protesti protiv Vlade koju predvode šije (Al Jazeera)

Zastupnik u iračkom Parlamentu i njegov tjelohranitelj ubijeni su u samoubilačkom napadu u zapadnoj provinciji Anbar, dok je četvoro ljudi povrijeđeno, saopćili su zvaničnici.

Ayfan Sadoun al-Essawi, član sekularnog bloka Iraqiya, koji je dio Vlade nacionalnog jedinstva premijera Nurija al-Malikija, ubijen je dok je obilazio izgradnju ceste južno od Fallujaha.

„U trenutku kada je izašao iz auta da provjeri ovu cestu između Fallujaha i Amriyaha pojavio se jedan čovjek. Čovjek mu je prišao, zagrlio ga, rekao je ‘Allah je najveći’ i raznio se“, rekao je Sohaib Haqi, šef Essawijevog kabineta.

„On je bio meta zato što je vodio borbu protiv Al-Kaide“, dodao je on.

Povećane tenzije

Međutim, niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Ovaj napad će vjerovatno pojačati tenzije u Iraku, koji je već suočen sa političkom krizom u okviru koje je nastao spor između Malikija i Iraqiyje, koja je više puta tražila premijerovu ostavku.

U provinciji Anbar, u kojoj je dominantna iračka sunijska manjina, u posljednje tri sedmice organiziraju se protesti protiv Vlade, koju predvode šije.

Oni su počeli zbog hapšenja tjelohranitelja iračkog ministra finansija, koji je sunija i potiče iz plemena Al-Essawi, kao i zastupnik koji je ubijen u utorak.  

Izvor: Agencije