Ubijen policajac u Sarajevu

Jedan policajac ubijen je u Sarajevu u ponedjeljak ujutro u vrijeme dok je bio na dužnosti, međutim, za sada su nepoznate okolnosti pod kojima se taj zločin dogodio.

Riječ je o 38-ogodišnjem Muhidinu Pivodiću.

Obezbjeđivao je pravoslavnu crkvu Svetog Nikolaja. Ubijen je hicima iz vatrenog oružja u službenom vozilu. Mjesto gdje se desilo ubistvo obišli su kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić. Osudili su zločin, a Radončić je naglasio da je – atak na policajca atak na državu. Oštre osude uputili su i članovi Međureligijskog vijeća BiH, koji su se okupili ispred crkve.

Ulagati u bezbjednost

Iz policije je saopšteno da je uviđaj završen, te da pripadnici policije Kantona Sarajevo sarađuju sa nadležnim Tužilaštvom u daljnjoj istrazi:

„Sve što je bilo na licu mjesta je zadokumentovano, a po naredbi tužioca tijelo nastradalog prevezeno je u prosekturu Bare radi obdukcije. Naši policijski službenici trenutno preduzimaju opsežne mjere i radnje na prikupljanju saznanja, dokumentovanju cijelog ovog događaja, te rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva, kao i identifikaciji i pronalasku izvršioca.”

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac u razgovoru za Al Jazeeru rekao je da ubistvo, prema svim informacijama kojima sada raspolažu, nema veze sa  međuetničkim tj. nacionalnim pitanjem.

„Istraga je u toku. Prevrnućemo svaki kamen dok se ne nađe počinilac. Motive ćemo saznati. Nema motiva koji opravdava ubistvo policajca“, kazao je Pećanac. „Sarajevo ima hrabre ima hrabre policajce, o ostalim institucijama neću govoriti.“

Ovo podneblje, smatra, zahtijeva oštrije sankcije, uprkos stavovima međunarodne zajednice.

Kad imate hrabre sudije i  tužioce, nedostatak u normativnom aktu, preme njagovim riječima, miože se preduprijediti.

„ A opet, možete imate idelan zakon, ali ako nemate hrabre ljudi, onda ni zakoni ne pomaže“, dodao je.

Iscjepkanost bezbjedonosnog prostora, naglasio je sagovornik Al Jazeere, ide u korost kriminalaca, a ne bezbjednosti.

„Ulaganje u bezbjednost nije luksuz, već potreba“, istaknuo je Pećanac i poručio da to ljudi u vlasti trebaju spoznati.

Ovo podneblje, smatra, zahtijeva oštrije sankcije, uprkos stavovima međunarodne zajednice.

„Raspisali smo konkurs za 170 policajaca“, kazao je i dodao da je potrebno 300 policajaca.

„Policija je spremna da se obračuna s kriminalom“, poručio je Pećanac za Al Jazeeru.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić izjavio je kako je nakon dojave u službenom automobilu u jutarnjim satima pronađeno beživotno tijelo policajca.

Ulaganje u bezbjednost nije luksuz, već potreba, istaknuo je Pećanac

“On je ustrijeljen iz vatrenog oružja”, kazao je Nefić.

Zločin se dogodio u naselju Reljevo u predgrađu Sarajeva a prema pisanjima medija policajac je bio angažiran na osiguranju pravoslavne crkve koja se tamo nalazi.

Nefić je naglasio da je na lice mjesta, odmah po dojavi, izašlo više policijskih patrola, kao i ekipa za hitnu medicinsku pomoć i ljekar, te da su konstatirali smrt.

On je rekao da je o slučaju obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Nefić je dodao kako je istraga u toku i ona tek treba otkriti što se točno dogodilo.

Gnusno djelo

Upravni odbor Sindikata policije Kantona Sarajevo izrazio je ogorčenje zbog gnusnog ubistva njihovog kolege Muhidina Pivodića, pozivajući nadležne institucije da se maksimalno angažiraju na otkrivanju i procesuiranju izvršilaca ovog teškog krivičnog djela. 

„Obavljajući časni policijski poziv, braneći multietičnost i multinacionalnost koja je uvijek krasila ovaj grad i ovu državu, svoj život je tragično položio naš kolega. I danas dok građani i turisti u gradu slave ulazak u Novu godinu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo sa tugom se prisjećaju dragog kolege, istovremeno se pitajući ko je od njih sljedeći…, navodi Sindikat policije KS-a u saopćenju za javnost.

U Sindikatu se, istovremeno, pitaju s koliko rizika i opasnosti će se susresti u predstojećoj „ludoj noći“ – sa koliko alkoholiziranih osoba, količinom pirotehničkih sredstava, te sa koliko pokušaja napada na imovinu i ugrožavanja života i tijela  sugrađana. 

„Svaki napad na policajca je istovremeno napad na državu, a dužnost te iste države je da učini maksimum napora na zaštiti policajaca… Stoga tražimo od nadležnog tužilaštva i suda da poduzmu maksimum napora na otkrivanju i procesuiranju izvršilaca ovog gnusnog djela“, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije