Oglasi

Ubijen posljednji napadač na metro u Moskvi

Gusena Magomedova su pripadnici ruske tajne službe ubili u republici Dagestan, na Sjevernom Kavkazu.
U dva bombaška napada na moskovski metro 2010. godine poginulo je 40 ljudi, a više od ih je 100 ranjenoAP - Arhiva

Ubijen je i posljednji napadač sa Sjevernog Kavkaza, tražen zbog direktnog učešća u dva bombaška napada na moskovski metro 2010. godine, u kojima je poginulo 40 ljudi i više od 100 ranjeno, objavio je u srijedu ruski Antiteroristički komitet.

Osim što se u regiji Sjevernog Kavkaza gotovo svakodnevno bilježe incidenti, tamošnji pobunjenici su preuzeli odgovornost i za samoubilački bombaški napad na moskovskom aerodromu 2011. godine, u kojem je poginulo 37 ljudi, kao i za napade u moskovskom metrou godinu dana ranije, prenosi Reuters.

Do sada je Gusen Magomedov bio posljednji direktni učesnik napada u metrou iz marta 2010. godine, a sada ga je sustigla kazna, saopćio je ruski Komitet.

Centar oružanog nasilja

Navodi se da su pripadnici ruske tajne službe ubili Magomedova protekle noći u republici Dagestan, koja je postala centar oružanog nasilja na Sjevernom Kavkazu.

Magomedov je u trenutku pokušaja hapšenja pružio oružani otpor i u uzvraćanju vatre je ubijen, dodaje ruski komitet.

Napadi u moskovskom metrou izvršeni su gotovo istovremeno na stanicama Lubjanka i Park kulture 29. marta 2010. godine ujutro, u vrijeme najveće gužve zbog odlaska na posao.

Izvor: Agencije