Ubijen ruski novinar u Kijevu

Babčenko je jedan od najpoznatijih ruskih ratnih reportera (EPA)

Ruski novinar Arkadij Babčenko, poznat po kritičkom pisanju na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina, ubijen je iz vatrenog oružja u blizini svoje kuće u Kijevu, prenijela je večeras agencija Tas s.

Babčenko je preminuo na putu za bolnicu nakon što ga je supruga pronašla u lokvi krvi u njihovom domu, saopćila je policija koja pretpostavlja kako je ubistvo novinara povezano s njegovom novinarskom profesijom.

Bio je jedan od najpoznatijih ruskih ratnih izvjestitelja, a Rusiju je napustio u strahu za svoj život zbog prijetnji koje su mu upućivane zbog kritiziranja ruske politike u Ukrajini i Siriji.

Pisao je o ruskom bombardiranju Sirije, a Rusiju je predstavljao kao agresora u Ukrajini, čime je u Rusiji izazvao osude provladinih političara.

Ruska agencija dodaje kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine navelo da je u centru Kijeva ranjen državljanin Ruske Federacije, koji je bio 1977. godište.

„Od zadobijenih rana on je preminuo u kolima Hitne pomoći. Nastradali je voditelj na jednoj od televizija“, navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Drugi rođendan

Ukrajinska agencija UKRINform je također prenijela vijest da je ubijen Babčenko pozivajući se na poruku na Twitteru jednog od poslanika ukrajinskog Parlamenta.

Deset sati prije informacije o ubistvu Babčenko je napisao kako mu je „danas drugi rođendan“ jer je na taj dan prije četiri godine mogao poginuti u helikopteru, oborenom na planini Karaču, ali kako nije primljen na taj let jer više nije bilo mjesta u letjelici.

Radio je kao vojni dopisnik u Moskovskom komsomolcu, za Novu Gazetu, sarađivao je sa Prvim kanalom ruske TV, a izvještavao je tokom sukoba između Gruzije i Južne Osetije.

U Kijevu je vodio program Prime. Babčenko na kanalu ATR.

Izvor: Agencije