Ubijen vođa pakistanskih talibana Mullah Fazlullah

Mullah Fazlullah, Talibani
Fazlullah je bio najtraženiji borac talibana, kojeg se smatra odgovornim za brojne napade (EPA)

Visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva obrane potvrdio je u petak da je vođa pakistanskih talibana Mullah Fazlullah ubijen u američko-afganistanskom zračnom napadu u Afganistanu.

Fazlullah je bio najtraženiji borac talibana, kojeg se smatra odgovornim za brojne napade, uključujući i pokolj u školi 2014. kada je ubijeno 132 djece, i napad 2012. na učenicu Malalu Yousufzai, kojoj je potom 2014. dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

“Potvrđujem da je Mullah Fazlullah, vođa pakistanskih talibana, ubijen u zajedničkoj zračnoj operaciji u pograničnom području okruga Marawera u pokrajini Kunar”, kazao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane Mohammad Radmanish, kako prenosi Hina. 

Napad uz pomoć bespilotne letjelice

Radmanish je istaknuo da je ubijen na području Marawara, u blizini pakistanske granice. Napad je izveden uz pomoć američke bespilotne letjelice, prenosi Anadolija.

U zasebnoj izjavi za agenciju AP, Radmanish je rekao da su uz Fazlullaha ubijena još dva naoružana borca.

U priopćenju koje je objavio Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), oružana skupina je priznala da je njihov vođa ubijen.

TTP je optužio afganistansku obavještajnu službu NDS za pružanje informacije za napad bespilotnom letjelicom.

Glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu Martin O'Donnell rekao je da su izvedeni “protuteroristički napadi” nedaleko od granice između Afganistana i Pakistana sa ciljem da se pogodi “visoki lider terorističke organizacije”, prenosi Tanjug.

Nisu potvrdili je li riječ o Fazlullahu. 

SAD je u ožujku ponudio nagradu od pet milijuna dolara za informaciju o Fazlullahu.

U ožujku ove godine, njegov sin Abdullah bio je među 20 naoružanih boraca TTP-a poginulih u američkom napadu bespilotnom letjelicom, također u pokrajini Kunar.

‘Nemilosrdan borac’

Talibani su pokušali ubiti Malalu 9. listopada 2012. godine, pucajući joj u glavu i vrat. Prvu je pomoć primila u Pakistanu, a zatim je prebačena u Englesku na daljnje liječenje.

Operacijom joj je ugrađena pločica od titana, kako bi se pokrila rupa u lubanji i vratio sluh. 

Talibanima je smetala jer je zagovarala školovanje djevojčica.

Malala je najmlađa osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za mir.

Fazlullah je postao vođa pakistanskih talibana u studenome 2013. godine, nakon smrti Hakimullaha Mehsuda, koji ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u Sjevernom Waziristanu.

Fazlullah je opisivan kao “nemilosrdan borac”, ljuti protivnik države i mirovnih pregovora. 

Bio je prvi zapovjednik pakistanskih talibana koji nije došao iz plemena Mehsud u pakistanskim plemenskim područjima, već je stigao iz sjeverozapadne doline Swat, gdje je vodio krvavi rat protiv pakistanske države od 2007. do 2009. godine.

pakistan je često optuživao američke i afganistanske snage da ne čine dovoljno da lociraju snage pakistanskih talibana s afganistanske strane granice, kako su se sklonili nakon nita pakistanskih vojnih operacija.

Napadi velikih razmjera

Dok se nasilje posljednjih godina smanjivalo, pakistanski talibani i njima pridruženi borci nastavili su povremene napade velikih razmjera na pakistanske sigurnosne snage i civile. 

Najmanje 748 civila i pripadnika sigurnosnih snaga poginulo je u nasilju koje su počinili pakistanski talibani i druge oružane grupe u 2017. godini.

Pakistanska vojska kaže da su od 2013. godine ubili najmanje 4.000 boraca koji su surađivali s pakistanskim talibanima i njihovim saveznicima.

U siječnju je američki predsjednik Donald Trump ukinuo 1,1 milijardu dolara vrijednu pomoć Pakistanu zbog optužbi da je pružao sigurnost članovima afganistanskog talibanskog pokreta i mreže Haqqani.

Pakistan poriče optužbe, navodeći kako je optužen zbog neuspjeha koalicijskih snaga predvođenih SAD-om da osiguraju Afganistan nakon više od 16 godina rata

Izvor: Al Jazeera i agencije