Ubijene stotine ekoloških aktivista

U posljednjih deset godina sve je više ubistava aktivista koji se bore za zaštitu okoline. Prema podacima grupe Global Witness, više od 900 osoba ubijeno je u 35 zemalja zbog borbe protiv otimanja zemlje, industrijske sječe šuma i drugih ekoloških ciljeva. Samo je deset osoba do sada osuđeno za ta ubistva.

Najopasnija područja su Latinska Amerika i Azijsko-pacifička regija. Reporterka Al Jazeere Jamela Alindogan na Filipinima je razgovarala s porodicom jednog od ubijenih aktivista. Prošle su više od tri godine od ubistva njenog supruga, ali Patty Ortega kaže da bol ne prolazi.

Ovaj otac petero djece ubijen je usred dana. Gerry Ortega bio je istaknuti ekološki aktivista, koji se borio protiv korupcije u pokrajini Palawan, na zapadu Filipina. U nekim od svojih izvještaja optuživao je zvaničnike Vlade.

Guverner i gradonačelnik pobjegli

“Ja sam majka petero djece, koju moram prehraniti. Moram biti praktična i misliti na to šta će se desiti s njima ako i mene ubiju. Ipak, i dalje vjerujem da se moramo boriti protiv onih koji to rade”, kaže udovica Patty Ortega.

Guverner Joel Reyes i njegov brat, gradonačelnik, navedeni su kao naručioci Orteginog ubistva kad su ubice priznale zločin. Trenutno se nalaze na listi najtraženijih osoba na Filipinima.

“Lokalni aktivisti nastavljaju se boriti protiv ilegalne sječe šuma i otvaranja velikih rudnika. Problem je podijelio lokalne zvaničnike i stanovništvo, od kojeg 80 posto živi u siromšatvu”, javlja Alindogan.

Ekološka grupa Global objavila je izvještaj u kojem se navodi da su Filipini jedna od najopasnijih država za ekologe. Od 2002. godine u toj državi ubijeno je 67 osoba.

Neispunjeno obećanje predsjednika

Istražioci za veliki dio tih ubistava optužuju vladajuće krugove. Zaštita okoline nikad nije bila opasnija nego danas. Predsjednik Benigno Aquino obećao je da će ubistva prestati, ali odgovorni za mnoga od njih ni danas nisu kažnjeni.

“Na državnom nivou šalje se takva poruka, ali na lokalnom nivou i dalje ima zvaničnika koji su dio problema. Sarađuju s kriminalcima i dio su bandi odgovornih za ugrožavanje okoline”, kaže Atty Grizelda Mayo-Anda iz Centra za pravnu pomoć.

Patty Ortega kaže da se pomirila s tim da će proći mnogo vremena prije nego što pravda bude provedena i kako se nada da stanovnici Palawana barem neće zaboraviti zbog čega je njen suprug ubijen.

Izvor: Al Jazeera