Ubijeni egipatski vojnici u napadu na Sinaju

Oružani pokret u slabo naseljenom Sinaju dobio je na snazi otkako je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija sredinom 2013. godine. Od tada je na stotine pripadnika policije i vojske poginulo u napadima. (Reuters)

Nepoznate naoružane osobe ubile su najmanje pet vojnika na egipatskom Sinajskom poluotoku, navode vojni zvaničnici.

Ovo je posljednji od mnogih napada koji su se desili u problematičnom dijelu ove afričke države.

„Oružane snage žale zbog gubitka pet mučenika koji su ubijeni na Sinaju, a iza toga stoje nelojalni fundamentalistički elementi, neprijatelji nacije i vjere“, navodi se u današnjem saopćenju vojske.

U saopćenju se ne navodi više detalja o lokaciji ili okolnostima incidenta, no domaći mediji navode kako se napad desio kasno u nedjelju.

Još niko nije preuzeo odgovornost za ubistva.

Stotine mrtvih

Oružani pokret u slabo naseljenom Sinaju dobio je na snazi otkako je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija sredinom 2013. godine.

Od tada je na stotine pripadnika policije i vojske poginulo u napadima.

Ranije ovog mjeseca, najmanje sedam policajaca je poginulo u gradu El-Arish na sjeveru Sinaja kada je detonirao kamion-bomba na jednoj kontrolnoj tački.

Egipatski ogranak oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na Sinajskom poluotoku također je izvršio nekoliko ovakvih napada u protekle dvije godine.

Sinaj graniči sa Izraelom i palestinskim Pojasom Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije