Ubijeni napadači na izložbu karikatura poslanika Muhameda

Čuvar je pogođen u gležanj u razmjeni vatre, ali ove povrede nisu teške te je pušten iz bolnice (AP)

Dva naoružana muškarca ubijena su ispred mjesta održavanja kontroverzne izložbe i takmičenja u karikaturama poslanika Muhameda u Dallasu u američkoj saveznoj državi Teksas, saopćile su američke vlasti.

Osumnjičeni napadači dovezli su se ispred zgrade automobilom, dok je ova događaj nazvan „Umjetnička izložba Muhamed“ završavao, te su počeli pucati na čuvara, rekle su gradske vlasti.

Čuvar je pogođen u gležanj u razmjeni vatre, ali ove povrede nisu teške te je pušten iz bolnice.

Navodno je policijski tim za demontiranje bombi na mjestu događaja i pregleda automobil muškaraca.

Glasnogovornik policije Joe Harn rekao je da je već prije incidenta bio angažovan veliki broj policajaca, jer su se „pripremali za ovaj događaj, u slučaju da se nešto kao ovo desi“.

‘Rat protiv slobodnog govora’

Al Jazeerina reporterka Heidi Zhou Castro, koja je u blizini mjesta gdje se desila pucnjava, kazala je da je područje u radijusu od oko jednog kilometra blokirano, te da postoje i izvještaji da se treći osumnjičeni nalazi u blizini šoping centra.

Izložbu i takmičenje je organizovala grupa Američka inicijativa za odbranu slobode (AFDI) sa sjedištem u New Yorku. Grupa tvrdi da je time htjela izraziti svoje pravo na slobodu govora.

Proglašenje pobjednika je trebalo biti u nedjelju, a osvojio bi 10.000 dolara nagrade.

Zhou Castro javlja da je žena koja vodi AFDI, Pamela Geller, poznata po „davanju antimuslimanskih izjava“ te da je bila na sudu nekoliko puta zbog antiislamskih reklama u New Yorku.

Nakon incidenta, Geller je na Twitteru objavila da se radi o „ratu protiv slobodnog govora“, međutim, na ovoj društvenoj mreži su se pojavili brojni komentari da je ona „pokušavala da isprovocira ovakav incident godinama“.

U islamu je zabranjeno prikazivanje lika poslanika.

Reklame protiv muslimana

AFDI je u aprilu dobio slučaj na federalnom sudu te mu je dozvoljeno da postavi kontroverzne reklame „Muslimani ubijaju Jevreje“ na gradske autobuse u New Yorku.

Sudija John Koeltl rekao je da je reklama AFDI-ja, koja je prethodno bila postavljena u Chicagu i San Franciscu, zaštićena slobodom govora i Prvim amandmanom američkog Ustava.

Slične kampanje AFDI je pokrenuo i u drugim gradovima, uključujući Washington.

Na reklami se vidi čovjek sa šalom omotanim oko glave te citat „Ubijanje Jevreja je zasluga koja nas približava Allahu“ koji se prepisuju “Hamasu”. Na kraju oglasa stoji: „Ovo je njegov džihad. Koji je tvoj?“

Izvor: Al Jazeera i agencije