‘Ubijeni’ ruski novinar pojavio se na konferenciji za štampu

Babčenko je jedan od najpoznatijih ruskih ratnih reportera (EPA)

Ruski novinar Arkadij Babčenko, za kojeg su svi svjetski mediji objavili da je u utorak ubijen u Kijevu, pojavio se danas na konferenciji za novinare emitiranoj na ukrajinskoj televiziji, javio je AP. 

Šef ukrajinske sigurnosne službe Vasilj Gritsak na konferenciji je potvrdio da je ta služba lažirala smrt novinara Babčenka, oštrog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako bi pokušali uhvatiti ljude koji su ga željeli ubiti.

Ukrajinski istražitelji identificirali su ukrajinskog državljanina kome je navodno ruska sigurnosna služba platila 40.000 dolara da organizira i izvrši ubistvo Babčenka.

Gricak je novinarima rekao da je “ubistvo” bilo inscenirano kako bi se razotkrili ruski agenti i spriječile njihove namjere.

Svjetski mediji su jučer objavili da je na Babčenka pucano u blizini njegove kuće u Kijevu te da je preminuo na putu za bolnicu nakon što ga je supruga pronašla u lokvi krvi.

Policija je također saopćila da pretpostavlja da je ubistvo novinara povezano s njegovom novinarskom profesijom.

Kritike ruske politike u Ukrajini i Rusiji

Babčenko je jedan od najpoznatijih ruskih ratnih reportera, a Rusiju je napustio u strahu za svoj život zbog prijetnji koje su mu upućivane zbog kritiziranja ruske politike u Ukrajini i Siriji.

Radio je kao vojni dopisnik u Moskovskom komsomolcu, za Novu Gazetu, sarađivao je sa Prvim kanalom ruske TV, a izvještavao je tokom sukoba između Gruzije i Južne Osetije.

U Kijevu je vodio program Prime. Babčenko na kanalu ATR.

Izvor: Agencije