Ubijeni strani taoci u Jemenu

Pripadnici Al-Kaide u Jemenu su ubili američkog fotoreportera i južnoafričkog učitelja tokom združene spasilačke operacije američkih i jemenskih snaga, kazali su viši zvaničnici u subotu.

Američki ministar odbrane Chuck Hagel je kazao da je su borci Al-Kaide ubili 33-godišnjeg Amerikanca Lukea Somersa te još jednog taoca tokom spasilačke akcije.

Humanitarna organizacija Gift of the Givers je saopćila da je učitelj Pierre Korkie također ubijen.

Korkie je trebao biti oslobođen u nedjelju, saopćili su iz te organizacije, koja je pregovarala o njegovom oslobađanju.

“Sa tugom smo primili vijest da je Pierre ubijen tokom pokušaja spašavanja talaca u Jemenu, koje su u ranim satima ovog jutra poduzeli američki specijalci”, navedeno je na saopćenju organizacije na njihovoj internetskoj stranici.

Somers otet prošle godine

General-major Ali al-Ahmadi, čelnik nacionalnog biroa za sigurnost Jemena, kazao je da je Somers ubijen tokom akcije spašavanja, te da su drugi taoci, koje su oteli pripadnici Al-Kaide, odvedeni u poljske bolnice. 

Al-Ahmadi nije dao dodatne informacije o drugim taocima ili o njihovom stanju.

Hagel je kazao da su “postojali uvjerljivi razlozi” da se smatra da je Somers životno ugrožen prije nego što je pokrenuta spasilačka operacija.

“Jučer su, po naredbi predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, američki specijalci poduzeli misiju u Jemenu da spase američkog državljanina Lukea Somersa i sve druge strane državljane koji su sa njim držani u zarobljeništvu”, rekao je Hagel u Kabulu.

“Postojali su uvjerljivi razlozi da smatramo da je Somersov život u neposrednoj opasnosti”.

Somers je izmješten sa mjesta akcije, ali je kasnije podlegao povredama zadobijenim tokom pokušaja spašavanja, rekao je viši zvaničnik Ureda predsjednika Jemena.

Američki fotoreporter, koji je otet u septembru 2013. dok je radio kao slobodni fotoreporter za Yemen Times, preminuo je tokom avionskog leta u američku mornaričku bazu u toj regiji.

Operacija spašavanja je uključivala zračni napad, nakon čega su u akciju krenule američke i jemenske snage, rekao je lokalni zvaničnik snaga sigurnosti, prenosi Reuters.

Akcija je provedena u regiji Wadi Abdan Al Daqqar provincije Shabwa u južnom Jemenu. Akcija je bila usmjerena protiv ogranka Al-Kaide koju predvodi Mubarak al-Harad.

Ubijeni borci Al-Kaide

Jemenski novinar Nasser Arrabyee je kazao Al Jazeeri da su borci Al-Kaide pokušali da pobjegnu sa Somersom. On je navodno ustrijeljen nakon što su zajedničke snage okružile njegove otmičare.

Najmanje deset boraca Al-Kaide je ubijeno u operaciji.

Luke Somers je molio za pomoć u videosnimku postavljenom u četvrtak na Twitter nalog Al-Kaide Arapskog poluotoka.

Grupa je dala SAD-u tri dana da ispune njihove zahtjeve, a u slučaju da se to ne desi, kazali su da će “taoca sustići njegova neizbježna sudbina”.

Somersova sestra, Lucy, kazala jeza AP da je FBI obavijestio porodicu o njegovoj smrti. “Molimo sve da dopuste Lukeovoj porodici da tuguje u miru”, kazala je ona. 

U četvrtak su predstavnici SAD-a saopćili da je prošlog mjeseca provedena neuspješna operacija spašavanja Somersa, koji je otet u Sani u septembru 2013.

Luke Somers je snimao i za Al Jazeeru. Predstavljamo neke o njegovih fotografija snimljene u protekle četiri godine.

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije