Ubijeno osam pobunjenika u Jemenu

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova na jugu zemlje (EPA)

Osam pobunjenika ubijeno je u petak u napadu koji je izvršila američka bespilotna letjelica u teško pristupačnoj jemenskoj oblasti Hadremeut, izjavili su jemenski zvaničnici, što je bio treći ovakav napad na istoku Jemena ove sedmice.

Jemensko Ministarstvo odbrane saopćilo je na svojoj Internet stranici da je osam članova Al-Kaide poginulo u zračnom udaru na njihovo vozilo u pustinjskom okrugu Havra.

Muškarci su bili teško naoružani mitraljezima i eksplozivima, dodaje se u saopćenju. Lokalni zvaničnik rekao je da se pretpostavlja da su muškarci krenuli da izvrše napad, prenio je Reuters.

Nije moguće potvrditi detalje iz nezavisnih izvora zbog izoliranosti tog regiona.

SAD, koji strahuje od širenja uticaja naoružanih grupa u Jemenu, intenzivirale su napade bespilotnim letjelicama od početka godine.

Al-Kaida sa Arabijskog poluostrva situirana je u Jemenu, a izvodi operacije u susjednoj Saudijskoj Arabiji i pokušava izvršiti i napade na američkoj teritoriji.

Najmanje šest osumnjičenih pobunjenika poginulo je u zračnim udarima bespilotnih letjelica u posljednja četiri dana.

Jemen, najsiromašnija zemlja ovog regiona, zahvaćena je nemirima od prošlogodišnjeg ustanka i svrgavanja predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Pobunjenici su iskoristili sigurnosni vakuum na terenu i preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova na jugu zemlje.

Izvor: Agencije