Ubistva novinara u Iraku prolaze nekažnjeno

Irak odavno ima lošu statistiku kada je riječ o krivičnom gonjenju odgovornih za ubistva novinara. U izvještaju koji je nedavno objavljen navodi se da je Irak već godinama za novinare jedna od najopasnijih zemalja svijeta.

Već dvadeset godina Ziad al-Ajili ima mučan zadatak – bilježi broj novinara ubijenih u svojoj zemlji tokom obavljanja posla. Iz malog ureda u centru Bagdada vodi Opservatorij za novinarske slobode.

Redovno objavljuje detaljne izvještaje o ubistvima i otmicama novinara. Kaže da rijetko ima priliku u izvještaje uključiti detalje o hapšenjima ili osuditi krivca, te da je jačanje grupe Islamska država Irak i Levant dodatno pogoršalo već opasne uvjete u kojima novinari svakodnevno rade.

“Kad radite u Iraku, ISIL predstavlja konstantnu prijetnju, trenutno najveću s kojom se novinari suočavaju. Ta grupa je odgovorna za masakre novinara u gradovima poput Mosula”, kaže Al-Ajili.

Tridesetpetero iračkih novinara je ubijeno samo u 2007. godini.

Naredne godine američka grupa po imenu Komitet za zaštitu novinara objavila je Izvještaj o indeksu nekažnjavanja krivaca. U svom istraživanju bavili su se neriješenim ubistvima novinara u zemljama u kojima napadi najčešće prolaze nekažnjeno.

Sve do ove godine Irak je neprestano bio na vrhu te liste, a sada je na drugom mjestu. Ali, to nije dovoljno ohrabrujuće za iračke novinare.

Šiitske paravojne grupe

“Od invazije, predvođene SAD-om, 2003. godine najmanje 170 iračkih novinara ubijeno je u ciljanim napadima, a za samo jedno ubistvo krivac je osuđen. Zbog toga borci za medijske slobode govore da svako ko ubije novinara u Iraku prolazi nekažnjeno”, javlja reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Iako se irački novinari suočavaju sa sve više prijetnji, medijski sektor u ovoj zemlji se razvija. Do 2003. godine država je u potpunosti kontrolirala medije. Sada u Iraku postoji 30-ak novina, 35 televizijskih kanala i 80 radijskih stanica. Ali, irački borci za medijske slobode upozoravaju da moćne šiitske paravojne grupe koje podržava Iran imaju sve više utjecaja na vodeće medijske kuće i da predstavljaju ozbiljnu prijetnju za novinare.

“Ove paravojne grupe djeluju pod zaštitom države i zbog toga njihova meta može biti svaki novinar koji im se protivi. A mogu se izvući za svaki zločin upravo zato što ih štiti sama vlada”, navodi Al-Ajili.

Ali, Vlada premijera Haidera al-Abadija negira ovakve navode, tvrdeći da se zalaže za slobodu medija. Međutim, novinari koji pokušavaju obavljati svoj posao u Iraku, bez obzira na to, i dalje žive u strahu.

Izvor: Al Jazeera