Policajac oslobođen optužbi za ubistvo Graya

Neroje bio optužen za ubistvo, ugrožavanje života i nemar na radu (EPA)

Baltimorski policajac Edward Nero je oslobođen svih optužbi vezanih za smrt afroameričkog pritvorenika Freddieja Graya u incidentu koji je pokrenuo velike proteste i nemire, te potaknuo pokret Black Lives Matter.

Nero je optužen da je u aprilu 2015. uhapsio dvadesetpetogodišnjeg Graya bez opravdanog razloga, te da ga je propustio zaštititi tokom vožnje u policijskom vozilu, zbog čega je Gray zadobio fatalnu povredu kičme.

Tužioci su teretili Nera za ubistvo, ugrožavanje života i nemar na radu, prenosi Hina.

Sudija Barry Williams izjavio je kako tužioci nisu uspjeli dokazati optužnicu, te je u obrazloženju odluke rekao kako je Nero djelovao kao što bi djelovali i drugi policajci u toj situaciji.

Nerovi advokati argumentirali su kako je Grayevo hapšenje bilo opravdano i kako Nero nije mogao drugačije djelovati.

Graya nije dotaknuo osim kad mu je pomogao pronaći inhalator za astmu, te ga podići u policijsko vozilo, rekli su advokati. 

Nakon presude, grupa ljudi pratila je članove Nerove porodice, uzvikujući: “Nema pravde, nema mira”.

Spremnost na nemire

“Spremni smo odgovoriti na svaki nemir u gradu”, rekla je gradonačelnica Baltimorea Stephanie Rawling-Blake koja je u saopćenju pozvala na mir i izjavila kako će policija izvršiti istragu nad Nerom.

Sedam dana nakon Grayeve smrti izbili su protesti u kojima je oštećeno ili uništeno gotovo 400.000 zgrada u ovom pretežno afroameričkom gradu od 620.000 stanovnika, kao i protesti širom zemlje.

Slučaj je potaknuo rast pokreta Black Lives Matter, kao i raspravu o radu policije u manjinskim zajednicama.

Nero je jedan od šest policajaca optuženih za Grayevu smrt, te drugi koji je prošao suđenje.

Prvo takvo suđenje, policajcu Williamu Porteru, u decembru je poništeno jer je porota bila neodlučna.

Nakon presude Twitterom se počelo širiti nezadovoljstvo Nerovim oslobođenjem.

DeRay Mckesson, ključna osoba u inicijativi Black Lilves Matter, te neuspješni kandidat za gradonačelnika Baltimorea u aprilu, izjavio je kako je “Freddie Gray danas trebao biti živ”, a kolumnista New York Daily Newsa Shaun King napisao je kako se “zbog još jedne oslobađajuće presude u slučaju Freddieja Graya vidi da je pravni sistem podbacio”.

Izvor: Agencije