Ubistvo gardista i dalje misterija

Jedanaest godina je prošlo od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pod još nerazjašnjenim okolnostima, stradali u beogradskoj kasarni Topčider. Njihove porodice i dalje čekaju istinu. Smatraju da u Srbiji ne postoji politička volja da se taj slučaj riješi. 

Godine prolaze, a roditelji nastradalih gardista još ne znaju kako i zašto su ostali bez svojih sinova.

“Apelujem na državu, na sudstvo, da jednom krenu i da se otkrije ko nam je pobio decu. Mi ne tražimo ništa nemoguće, ali da se jednom kaže ko je pobio našu decu”, rekao je Petar Milovanović, otac Dražena Milovanovića.

Desetljeće borbe za istinu je iza njih, zato strahuju da ovaj slučaj ne ostane prikriven i zaboravljen. 

Dvije istrage

“Ovo naše društvo i država nije nešto puno uradila, pa bih ovom prilikom zamolio gospodina [predsjednika Vlade Srbije Aleksandra] Vučića, s obzirom da je Skupština formirala anketni odbor, oko toga ništa nije rađeno već ima godinu dana, pa bih ga još jednom zamolio da se formira anketni odbor kako bi se došlo do istine ko je pobio decu i zašto ih je pobio”, poručio je Janko Jakovljević, otac Dragana Jakovljevića.

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su tokom straže u blizini vojnog skloništa Karaš. O ubistvu gardista vođene su dvije istrage. Vojna komisija zaključila je da je riječ o ubistvu i samoubistvu, što su kasnije opovrgle nezavisna komisija i američki Federalni istražni biro. Njihov je zaključak da je gardiste ubila treća osoba.

Član nezavisne komisije Slobodan Savić, vještak sudske medicine, kaže da svih ovih godina nisu imali priliku pred sud iznijeti saznanja do kojih su došli.

“Ono što je nas najviše pogodilo, da tako kažemo, jer se radi o sudskom slučaju koji se vodi protiv NN lica, znači, prihvaćeno je da to nisu učinila njih dvojica, nego neko treći, da ni jednom te svoje stavove nismo ukrstili pred zvaničnim sudskim organima”, kazao je Savić.

I poslije jedanaest godina slučaj Topčider je još u fazi istrage. Iako je Ustavni sud prije dvije godine naložio Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da u najkraćem roku okončaju istragu, to nije učinjeno. Većina krivičnih postupaka sada je zastarjela.

“Sada imamo situaciju da niko nije odgovarao zbog toga što odluka Ustavnog suda nije ispoštovana. Zato pozivam Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaštva da utvrde odgovornost svih onih koji su ovu istragu skretali sa pravog puta”, kazao je Predrag Savić, advokat porodica gardista.

Zavjet ćutanja

Uprkos opstrukcijama, advokati su ove godine prvi put optimistični. Imaju informacije da bi u službama sigurnosti zavjet šutnje mogao biti prekinut, što bi značajno pomoglo rasvjetljavanju slučaja. Od samog početka, stradanje gardista prati spekulacija da su vojnici ubijeni, jer su se u vojnom objektu skrivali haški bjegunci.

“Ovo je dokaz da u Srbiji prevladava nekažnjivost zločina – kako u ratu, tako i u miru. Ovo je dokaz, takođe, da najvišu cenu ratne politike prethodnog režima plaća civilno stanovništvo”, ocijenila je Staša Zajević iz organizacije Žene u crnom.

Prije godinu dana advokati porodica Jakovljević i Milovanović zatražili su novu istragu. Više javno tužilaštvo još radi na tom slučaju, a roditelji ubijenih vojnika za sada iz vrha vlasti dobijaju samo uvjerenja da će istina biti otkrivena.

Izvor: Al Jazeera