Ubistvo je Imada Mughniyeha učinilo legendom

Legenda o Imadu Mughniyehu rođena je nakon njegove smrti (AFP)

Piše: Charles Fromm

Hassan Nasrallah, generalni sekretar Hezbollaha se nedavno obratio hiljadama ljudi koji su se okupili na jugu Bejruta. Povod okupljanja bila je komemoracija za šest članova Hezbollaha i iranskog generala koji su stradali u izraelskom zračnom napadu na njihov konvoj dvanaest dana ranije u blizini sela Quneitra u oblasti sirijske Golanske visoravni. Među poginulima je bio i Jihad Mughniyeh, 25-godišnji sin Imada Mughniyeha, vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbollaha koji je ubijen u Damasku 2008. godine.

Nasrallah se u obraćanju dotakao napada koji je u znak odmazde izvršila njegova grupa protiv izraelskih snaga u okupiranom području farma Shebaa, ali se također potrudio da istakne dob, nacionalnost kao i lokaciju na kojoj su stradali članovi njegove stranke, rekavši da su oni odraz „generacija otpora“ i jedinstva pokreta.

Newsweek i Washington Post, koji se ubrajaju među najveće američke medijske kuće, su objavili članke zasnovane na izvorima iz CIA-e u kojima tvrde da je Mughniyeh stariji ubijen u zajedničkoj operaciji sa izraelskim Mossadom. Članci su uključivali detalje koji ranije nisu bili poznati i koji su šokirali mnoge s obzirom da je  Mughniyeh posljednjih godina posmatran više kao izraelski nego kao američki neprijatelj.

Po principu ne diraš me, ne diram te

Obje priče su objavljenje odmah nakon Nasrallahovog govora u kojem je on jasno stavio do znanja da se Hezbollah više neće pridržavati pravila po principu ne diraš me, ne diram te, koja su odredila njihov odnos sa Izraelom u periodu nakon rata iz 2006. Ovi članci su očito bili u pripremi neko vrijeme, uz videosnimak i mape kao popratni materijal; međutim, vrijeme objavljivanja veoma je indikativno.

Neki analitičari također ukazuju na izraelsko-američke političke elemente koji su u igri.

Informacije koje su procurile ostvaruju nekoliko stvari: omogućavaju Izraelu i SAD-u da sačuvaju obraz, i da odgovore na nedavni Hezbollahov napad u znak odmazde, kao i na Nasrallahov govor. Izgleda da ovaj slučaj poprima lični karakter za američke i izraelske špijunske agencije s obzirom na njegovu dugu historiju i veliki broj izgubljenih života.

Neki analitičari također ukazuju na izraelsko-američke političke elemente koji su u igri. S obzirom da se američki predsjednik Barack Obama i premijer Benjamin Netanyahu prepiru u vezi pregovora s Iranom, moguće je da su informacije puštene sada da se naglasi vodeća uloga CIA-e u ovoj operaciji i da se pošalje poruka Izraelcima da trebaju znati svoju ulogu.

Neki također smatraju da bi ovo mogla biti poruka Netanyahuovoj administraciji, po pitanju njihovih sve lošijih veza sa Obaminom Bijelom kućom, podsjećajući ih da bi trebali strateška pitanja staviti ispred osoba.
Nadalje, priča se i o tome da je osoblje iz Busheve ere nezadovoljno strategijom američkog sekretara Johna Kerryja u vezi Irana, koje ima svoj način da ubrza nuklearne pregovore.

Da bi se stvari ubrzale, morale su procuriti važne informacije povezane sa važnom ličnošću koja ima veze s Iranom. Imad Mughniyeh, kojeg su SAD i Izrael godinama progonili po Bliskom istoku, upravo je takva ličnost. Za izraelske zvaničnike i zvaničnike na Zapadu on je, prije uspona Al Kaide i grupe Islamska država Irak i Sirija (ISIL), smatran najbližim poziciji zakletog neprijatelja, dok je za mnoge u njegovoj domovini Libanu i diljem regije, on simbol otpora stranoj vojnoj okupaciji.

Kako piše u izvještaju, Mughniyeh je nadzirao niz slučajeva bombardovanja, slučajeva uzimanja talaca i ubistava u Libanu i inozemstvu. 

Da ironija bude veća, sudbina je tako htjela da su ili Mossad ili CIA također ubili dvojicu Mughniyehve braće; jedan je stradao tokom neuspjelog plana CIA-e da izvrši atentat na Imama Mohammada Husseina Fadlallaha, vodeću ličnost među šiitima u Libanu 1985, a drugog su ubili izraelski agenti 1994. u njegovoj prodavnici kućnih potrepština u Bejrutu. Ove dvije agencije će se kasnije udružiti oko zajedničkog cilja da nađu i izvrše atentat na zapovjednika Hezbollaha.

Prethodnik Bin Ladena

Mughniyeh ima svoje mjesto u dvije vrste narativa i oličenje je poznate metafore teroriste odnosno borca za slobodu. Dok ga američka obavještajna zajednica smatra Bin Ladenovim prethodnikom u periodu nakon 11. septembra, posthumno je poprimio karakteristike čuvene folklorne ličnosti.

Legenda o Imadu Mughniyehu rođena je nakon njegove smrti; u sedam godina koliko je prošlo, mit o njemu, koji njeguje Hezbollah a hrane mediji, samo je narastao. Mughniyeh je nakon smrti Hezbollahov Keyser Soze, genije koji je sam otjerao američke i izraelske okupatore.

Kako piše u izvještaju, Mughniyeh je nadzirao niz slučajeva bombardovanja, slučajeva uzimanja talaca i ubistava u Libanu i inozemstvu. Najzloglasniji slučaj je kidnapovanje, mučenje i ubistvo šefa CIA-inog ureda u Bejrutu Williama Buckleya 1984. godine. Buckley je na ovu poziciju došao nakon Hassa, koji je ubijen u bombardovanju američke ambasade u Bejrutu godinu ranije.

Vjeruje se da je i to bombardovanje izvršio Mughniyeh po nalogu Irana. On je devedesetih godina povezivan sa slučajevima bombardovanja izraelske ambasade i centra jevrejske zajednice u Buenos Airesu. Nedugo potom, on je navodno pobjegao u Iran pod sve većim pritiskom SAD-a i Izraela, gdje je ostao znatan period i ovladao perzijskim jezikom.

CIA tvrdi da je 2008. godine, prije nego što je ubijen, Mughniyeh rukovodio Hezbollahovim operacijama u Iraku, trenirao šiitske milicije koje su potom napadale američko vojno osoblje, što ga je činilo logičnom metom za atentat i zbog čega njegovo ubistvo nije bilo tek ubistvo iz osvete.

Prema članku u Newsweeku, George W. Bush je lično, pred kraj svog mandata, ne jednom već dva puta potpisao nalog za Mughniyehovo ubistvo.

Mughniyeh je, čak i nakon smrti ujedinio Izrael i SAD protiv Irana, i čak iako se odnos između ove dvije države pogoršava, vrlo je vjerovatno da će uskoro naći neki drugi zajednički cilj.

U stvarnosti je Mughniyeh vjerovatno daleko komplikovanija osoba nego što su mnogi mislili ili željeli priznati. Prema riječima porodice, bio je posvećen otac koji se trudio da  izdvoji vrijeme za kuću i porodicu iako je imao običaj nestati. Također je bio poznat kao skroman i ponizan, u toj mjeri da su njegove komšije u Siriji mislile da je vozač koji radi za iransku ambasadu.

Informacije koje su Newsweek i Washington Post otkrili predstavljaju najnovije poglavlje u 30-godišnjem ratu koji traje generacijama, otkrivene u kritičnom trenutku i s političkim razlozima. Informacije koje su procurile o detaljima njegovog ubistva poslužile su političkoj svrsi, baš kao i samo Mughniyehovo ubistvo.
Mughniyeh je, čak i nakon smrti ujedinio Izrael i SAD protiv Irana, i čak iako se odnos između ove dvije države pogoršava, vrlo je vjerovatno da će uskoro naći neki drugi zajednički cilj.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera