Učenici tražili kontrolu oružja, odgovoreno im: ‘Imat ćemo vas u mislima’

Florida, Učenici, Prosvjed, Protest, Oružje
Učenici su poručili da će smijeniti republikance koji odbijaju razmotriti nove mjere u vezi s kontrolom oružja (EPA)

Više tisuća učenika, među kojima su i oni iz škole u Floridi u kojoj se nedavno dogodila smrtonosna pucnjava, okupilo se u srijedu ispred savezne skupštine u glavnom gradu Floride Tallahasseeju tražeći izmjenu zakona o oružju i poručivši da će smijeniti republikance koji odbijaju razmotriti nove mjere u vezi s kontrolom oružja.

“Glasujte za njihov odlazak”, uzvikivali su učenici, koji su se okupili tjedan nakon masakra, u kojemu je iz vatrenog oružja ubijeno 17 učenika u školi.

Zastupnici u Skupštini Floride odbijaju ograničenja u vezi s oružjem otkad je Republikanska stranka preuzela kontrolu nad uredom guvernera i parlamentom 1999., podsjeća agencija AP.

Kako navodi agencija, učenici su “toplo” primljeni u Tallahasseeju, ali političari nisu ponudili konkretne odgovore, prenosi Tanjug.

Zabrana skinuta s dnevnog reda Skupštine

Najveća želja učenika – zabrana oružja kao što je puška AR-15, koju je koristio osumnjičeni za pucnjavu u školi u Floridi Nikolas Cruz – skinuta je s dnevnog reda prethodnog dana u Skupštini Floride.

“Znamo što želimo. Želimo reformu oružja. Želimo zdravorazumske zakone o oružju. Želimo promjenu”, rekla je učenica Delaney Tarr obraćajući se novinarima.

Prema njezinim riječima, učenici su razgovarali s nekoliko zastupnika, a najviše što su od njih dobili jest “Imat ćemo vas u mislima” i “Tako ste jaki”.

Agencija AP navodi da je, unatoč odlučnosti, malo vjerojatno da će učenici i oni koji ih podržavaju dobiti ono što žele – zabranu AR-15 i sličnih poluautomatskih pušaka.

Republikanski zastupnici sve ozbiljnije govore o pojedinim ograničenjima, ali ne o potpunoj zabrani, dodaje američka agencija.

Izvor: Agencije