Učeničke radionice o reproduktivnom zdravlju

Vojvođanski srednjoškolci od ovog mjeseca mogu pohađati radionice o reproduktivnom zdravlju.

Dobrovoljna nastava je prvo uvedena kao pilot-projekat prošle godine, a ove se nadaju mnogo većem broju učenika. Pokrenuta je zbog poražavajuće slabog znanja mladih o seksu i reproduktivnom zdravlju.

Kroz interaktivnu nastavu o reproduktivnom zdravlju i međuljudskim odnosima, učenici, kroz glumu, uče koliko je važno aktivno slušati sagovornika i pomoći mu, ali i o vlastitom tijelu.

“Svakako se ovde može saznati nešto, to jest potvrditi sve informacije, pošto ovde je verovatno sve mnogo tačnije nego što bih saznala od nekoga ko nije stručan”, kaže učenica Milica Lagator.

Prave informacije od pravih ljudi

Nastavu drže apsolventi medicine i psihologije, a koriste se udžbenicima koje je odobrila Vlada Vojvodine.

“Ceo projekat je osmišljen na ideji da oni dobiju prave informacije od pravih ljudi. Koleginica Jelena je master psiholog, ja sam apsolvent medicine i smatram da smo u suštini edukovane da im damo prave informacije”, navodi predavačica Natalija Ivković.

Đaci o reprodukciji uče jednom sedmično na dobrovoljnim radionicama, a nastava nije samo o seksu, javlja iz Novog Sada reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

“Nastava đacima omogućuje da uče i o rodnoj jednakosti, komunikaciji i međuljudskim odnosima, kao i različitim psihičkim stanjima koja se razvijaju zahvaljujući tim odnosima”, javlja Hadži Nikolić.

Kada trebaju pričati s djecom o seksu i seksualnom zdravlju, roditelji osećaju nelagodu.

“Danas je to postala potpuno tabu tema, iz nama neshvatljivih razloga, budući da roditelji ne žele, ne mogu ili ih je prosto sramota. Imajući u vidu brojne i zdravstvene i druge rizike koji postoje, smatramo izuzetno potrebnim da se ovakav program sprovodi”, ističe Dragana Ćorić iz udruženja roditelja.

Skupe posljedice

Istraživanje Instituta za javno zdravlje Vojvodine je pokazalo da su učenici prosječne starosti 17 godina u prosjeku davali tačne odgovore na samo devet od 30 postavljenih pitanja o reproduktivnom zdravlju.

Pilot-projekat proveden u deset škola dao je željene rezultate.

“Veoma važno je da smo mi tom prilikom istraživali njihove stavove i ponašanja, koji su se takođe unapredili. Tu bih istakla da nisu učestalije stupali u seksualne odnose od onih koji nisu učestvovali u programu, a da su učestalije, ukoliko su bili seksualno aktivni, koristili kondom”, kazala je Snežana Ukropina iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Iz Sekretarijata za sport i omladinu nadaju se da će, nakon ove školske godine, rezultati biti još bolji.

“Sve potonje posledice – što neželjenih trudnoća, što polno prenosivih infekcija, što steriliteta …  mnogo više koštaju nego da se uvede ovakav predmet i prevenira sve to, a naročito da podigne nivo svesti đaka šta znači zdravo planiranje porodice”, rekla je Marinka Tepić, pokrajinska sekretarica za omladinu i sport.

Jedan od ciljeva zaposlenih u Sekretarijatu je – rezultatima programa na kraju školske godine uvjeriti poslanike u Skupštini da nastavu o reproduktivnom zdravlju i zvanično uvedu u sve škole u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera