Učestala samoubistva francuskih farmera

Među poljoprivrednicima u Francuskoj zavladao je krajnje zabrinjavajući trend. Ova grupa stanovnika ima najvišu stopu samoubistava u državi. Tako postaju žrtve ekonomske neizvjesnosti i izolovanosti seoskog života, izvještava Hoda Abdel Hamid.

Trebalo mu je 15 godina, ali do kraja 2014. Michel Bini izmirit će dugove. Tokom ovog razdoblja neprestano mu je prijetio bankrot. Dugovao je 180.000 eura banci, a zbog visine godišnje kamate otplata duga postala je gotovo nemoguća misija.

“Sve je smanjeno: moj račun u banci, posjed i primanja. Kada poljoprivrednik sve to izgubi, ništa mu ne ostaje. Jedne večeri, pokušao sam se ubiti tabletama, bio sam četiri dana u komi. Srećom, preživio sam.”

Michel živi u Žeru, jednom od najsiromašnijih krajeva u Francuskoj. Ta država je samoodrživa u opskrbi hranom, ali joj je poljoprivreda teško pogođena proteklih godina. Naročito stočari, poput Michela i njegove supruge Miriam, koji više ne mogu podnositi rast troškova i pad cijena. Poticaji Europske unije prednost daju mljekarima i proizvođačima žitarica na sjeveru, umjesto stočarima koji čine većinu na jugozapadu zemlje. Svaka dva dana jedan poljoprivrednik počini samoubistvo.

Tradicionalna poljoprivredna industrija značajno se smanjila posljednjih desetljeća. Ukoliko se trend nastavi, Francuska bi mogla izgubiti djelatnost koja joj je diljem svijeta izgradila reputaciju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera